Pentru al doilea an consecutiv, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud atrage atenția autorităților că sunt necesare găsirea unor alte soluții de finanțare pentru copiii internați în Preventoriul TBC de la Ilișua. În zadar însă... nimănui nu-i pasă de 80 de suflete chinuite și sărace...
Zeci de copii săraci, proveniți din familii cu bolnavi de TBC duc, de ani de zile, o viață lipsită de griji, în Preventoriul TBC de la Ilișua.
Chiar dacă condițiile nu sunt cele mai bune, clădirea fiind veche, iar investițiile sunt necesare, micuții trăiesc aici mai bine decât în propriile familii.
De ani de zile și presa dar și autoritățile sanitare atrag atenția conducerii județului că este nevoie de găsirea unor alte resurse care să asigure un viitor mai bun și condiții mai bune copiilor de la Preventoriul TBC de la Ilișua. Dar degeaba...
La Ilișua există 100 de paturi, unde se asigură asistența copiilor care au intrat în contact cu TBC-ul, boala sărăciei.
„Preventoriul nu furnizează servicii medicale comparabile cu celelalte spitale din județ. Este clasificat nivelul cinci de competență, aici fiind găzduiți copii care provin din mediu TBC, pentru profilaxie, dar care au și o situație materială precară, cazuri sociale. Existența unei unități care să asigure astfel de servicii este necesară, dar nu considerăm că finanțarea actuală se face din fondurile potrivite”, explică conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
DSP a propus „având în vedere profilul social și medical al acestor copii, începerea în paralel a demersurilor de reorganizare a unității sanitare, de către autoritatea locală în subordinea căreia se află. Soluțiile propuse de noi sunt transformarea: într-o unitate de asistență medico-socială profil TBC, pentru copii, după modelul unităților de asistență medico-sociale pentru adulți, sau într-o unitate socială, care să fie preluată de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, mai spune directorul DSP, dr. Anca Andrițoiu.
La Ilișua există peste 80 de copii stabilizați și necontagioși cu vârste între 3 și 14 ani. În ultima vreme, preventoriul a beneficiat de o serie de investiții, susținute cu fonduri de la bugetul local, însă puterea financiară a Primăriei Uriu de a susține această instituție este limitată...
Copiii beneficiază de cazare, masă, hăinuțe, supraveghere medicală permanentă, iar educația școlară se face în unitatea proprie de învățământ a Preventoriului, aici existând grădiniță, dar și școală cu clasele I – VIII.