Bistritenii sunt harnici si muncesc orice: curata santuri, trotuare sau crapa lemne. Din acest an, autoritatile sunt mai vigilente cu persoanele care beneficiaza de ajutor social. Majoritatea asistatilor social au decis ca e mai bine sa munceasca in folosul comunitatii decat sa ramana fara putinii bani de la stat.
Incepand din vara anului trecut, guvernantii au inceput sa faca “curatenie” si in randul persoanelor care beneficeaza de ajutor social.
Asa ca, pe raza judetului, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca, ai Institutiei Prefectului si ai Agentiei pentru Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud au inceput verificarile la sange a dosarelor de ajutor social.
Sute de asistati social cu pile, scosi afara din sistem
Au fost depistate persoane care, de mai multi ani, incasau bani ilegal de la stat. Cele mai multe dosare de ajutor social au fost suspendate in comunele: Dumitra (141), Zagra (126), Prundu Bargaului (98), Rebra (60), Salva (55).
Dupa ce autoritatile judete au terminat “curatenia de vara” in randul persoanelor care beneficiau de ajutor social, guvernantii nu s-au lasat si au vrut ca banii pe care-i dau sa fie munciti de catre persoanele asistate social si apte de munca.
In 2011, autoritatile judetene sunt tot mai vigilente cu persoanele care beneficiaza de ajutor social. Asftel ca ii controleaza pe cei care presteaza sau nu munca in folosul comunitatii. Mai mult decat atat, banii pentru ajutor social nu vor mai fi oferiti de catre primariile de care apartin, ci vor fi dati de catre reprezentantii Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud.
Din 2011, banii nu se mai dau de primarii
“De la inceputul acestui an, persoanele care beneficiaza de ajutorul social din partea statului o sa primeasca banii direct de la AJPS BN si nu de la primarii, asa cum se intampla in anii trecuti. Dosarele persoanelor care beneficiaza de acest ajutor o sa ajunga la noi, o sa fie verificate si apoi o sa le fie dati banii. Fiecare persoana trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii pentru a-si primii banii. Daca o persoana nu va vrea sa munceasca intr-o luna, atunci o sa i se suspende banii pe luna respectiva. Asta se poate intampla timp de trei luni, apoi i se va suspenda de tot dosarul. Fiecare primarie isi face un plan de prestari servicii de la inceputul anului si hotarasc ce vor munci persoanele care beneficiaza de ajutor social”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale Bistrita-Nasaud, Doina Sigmirean.
462 lei pe luna pentru asistatii social din familii cu cinci persoane
Venitul lunar minim garantat este dat in functie de cati membri are familia care are nevoie de ajutor din partea statului. Conform directorului AJPS, Doina Sigmirean, o persoana singura primeste 125 lei, o familie formata din doua persoane 225 lei, o familie formata din trei persoane 313 lei, una cu patru persoane 390 lei si una cu 5 persoane 462 lei. Cate 31 de lei se ofera pentru fiecare alta persoana care face parte dintr-o familie cu mai mult de cinci membri.
Majoritatea bistritenilor care primesc ajutor social din partea statului nu au renuntat la aceasta suma de bani pe motiv ca trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii. S-au conformat pentru ca au nevoie de bani.
Acestia sunt pusi fie sa munceasca in sera, fie la deszapezirea trotuarelor, maturarea strazilor, curatarea santurilor si a albiilor raurilor s.a
Bistritenii asistati social lucreaza in serele primariei
Pana la aceasta data, la sediul Primariei Bistrita nu a fost inregistrata nicio persoana care ar fi dorit sa renunte la ajutorul social pe motiv ca nu vrea sa munceasca in folosul comunitatii.
“Pe raza municipiului sunt aproximativ 100 de bistriteni care beneficiaza de ajutor social. Nici un bistritean nu a venit luna trecuta sa-si retraga dosarul pe motiv ca nu vrea sa faca munca in folosul comunitatii. Aceastia presteaza fel de fel de servicii in functie de sezon. In aceasta perioada lucreaza in sere, iar pe timpul verii ii ajuta pe angajatii Directiei de Servicii Publice Bistrita. Unei singure persoane i-a fost retras dosarul anul trecut, in luna octombrie, pentru ca nu a vrut sa munceasca in folosul comunitatii”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant al Primariei Bistrita, Mihai Rusti.
La tara, asistatii social matura, crapa lemne si curata zapada
Nici in comunele din judet situatia nu este cu mult mai diferita. In comuna Rodna sunt peste 200 de persoane care beneficiaza de ajutor social, insa pana acum nici un cetatean nu a anuntat ca nu mai vrea sa primeasca ajutor de la stat si ca nu vrea sa munceasca in folosul comunitatii.
"Avem inregistrate peste 110 de dosare de ajutor social. Asta inseamna ca sunt inscrise peste 250 de persoane. Nimeni nu ne-a anuntat ca vrea sa renunte la acest ajutor pentru ca ii este rusine sau nu vrea sa munceasca in folosul comunitatii. Muncesc la ce este nevoie. In aceasta perioada sunt pusi sa curete trotuarele de zapada, sa mature, s.a”, a declarat pentru Bistriteanul.ro primarul comunei Rodna, Alexandru Nascan.
In comuna Sant, primarul Cornel Leontin Moisil spune ca din cele 49 de persoane care primesc ajutor de la stat, nu a renuntat nimeni la acesti bani. Asa ca, timp de cateva ore pe zi, in functie de cati bani incaseaza de la stat, ajuta la treburile comunei: crapa lemne, matura, deszapezesc trotuarele, etc.
La Maieru, situatia este clara. Toata lumea are cate un venit, castigat prin munca cinstita. Doar aproximativ 30 de persoane varstnice beneficeaza de bani de la stat.
"La noi in comuna nu am acceptat ca cei care pot munci sa nu o faca. Nu am acceptat ca tinerii, si nu numai, sa beneficieze de ajutor social. Am doar aproximativ 30 de persoane care beneficiaza de ajutor din partea statului. Acestea sunt persoane varstnice, au peste 60 de ani, iar conform legii acestea nu trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii", a declarat primarul comunei Maieru, Vasile Bors.