Partidul Democrat Liberal a elaborat o moţiune de cenzură pentru a-şi mai umple zilele pline de singurătate şi spleen, visând cu ochii deschişi la zilele în care guvernau cu spor şi trudă. A fi în Opoziţie, mai exact PDL în Opoziţie, trebuie să însemne mult prea mult timp liber.
PDL nu pare să se hotarască cu privire la doleanţele exprimate în raport cu Programul noului Guvern. Democrat-liberalii par a oscila între necesitatea unui nou program de guvernare al noii alianţe şi sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la maniera în care se modifică programul de guvernare.
Problema este în felul următor: în condiţiile în care o anumită perioadă de timp deja a trecut, iar unul dintre partidele de guvernare a demisionat, modificarea programului de acţiuni nu este decât un element ce ţine de bunul mers al progresului.
Bineînţeles, speranţa deşartă a grupului democrat-liberal era aceea ca Ponta şi miniştrii cabinetului său să îşi prezinte demisia, urmând ca preşedintele să numească din nou la conducerea Executivului un favorit de al său, poate pe Vasile Blaga? Cu siguranţă şi-ar fi dorit acest lucru, dar, din punctul meu de vedere, cel numit ar fi provenit, mai degrabă, din Partidul Mişcarea Populară.
De asemenea democrat-liberalii sunt lezaţi de măsurile fiscal-bugetare ce vor fi aplicate în condiţiile în care “bugetul permite”, conform programului de acţiuni. Fireşte, PDL este partidul consacrat pentru măsurile stipulate în programul de guvernare şi care sunt implementate, niciodată. Precum întregirea salariilor bugetare, sau acordarea subvenţiilor agricultorilor, sau a îndemnizaţiilor pentru mame. Acesta este praf în ochi şi populism.
Este cel puţin nepotrivit ca PDL să strige că premierul fuge de răspundere, în condiăţiile în care, la sfârşitul anului 2012, după moţiunea de demitere a Guvernului Boc, PDL învinuia Guvernul USL, la acea dată, de recesiunea în care România se afla.
Singura răspundere pe care PDL şi-a asumat-o a fost cea din plenul Parlamentului. Este deja de nototrietate faptul că acest partid este cel care a înregistrat cel mai mare număr de asumare a răspunderii guvernamentale din ultimii 20 de ani.
În altă ordine de idei, Guvernul PDL, nici astăzi, nu admite jafurile comise la companiile de stat precum Hidroelectrica, Termoelectrica, Complexul Energetic Oltenia, CFR Marfă, Oltchim, împrumutul în valoare de 20 miliarde de euro cheltuit în condiţii misterioase, eşecul descentralizării în urma căreia spitale au fost închise, mafia înfăptuită prin retrocedările ilegale, şi aşa mai departe, astfel încat România atingea date istorice de inflaţie cu o valoare de 8% din PIB, şi datorie externă marită cu peste 26%.
În concluzie, singura măsura pe care “o permite cadrul fiscal-bugetar” este să vă daţi demisia, reprezentând unicul gest infăptuit în detrimentul românilor, pentru a ne acorda oportunitatea de a economisi mai mulţi bani la bugetul de stat.
Vasile-Daniel Suciu
Deputat PSD
Bistriţa-Năsăud, Colegiul nr. 2