„Rețeta succesului” din Beclean va fi împărtășită și cu primari din Moldova, viceprim-ministrul Vasile Dâncu vrând să arate primarilor din zonele sărace ce se poate realiza și într-o comunitate mică.
„Ceea ce văd eu când trec pe aici mergând spre casă sau spre Bistrița, de la an la an, este fascinant. Asta nu se întâmplă în foarte multe locuri. Putem face aici un studiu de caz pentru că pur și simplu prinzi curaj. La noi cel mai simplu este să spui că nu se poate, dar dacă te încăpătânezi și nu te lași și ai în spate oameni care să te susțină, poți reuși”, a spus Vasile Dâncu aflat într-o vizită la Beclean care se gândește serios să aducă delegații de primari din Moldova la Beclean pentru a vedea ce se poate realiza și cum a reușit administrația locală să implementeze proiecte de succes.
„Încercăm să facem o strategie de dezvoltare a Moldovei istorice pentru că este o zonă foarte săracă care devine din ce în ce mai săracă. Am observat diferența, de exemplu, la parcuri industriale – avem 51 de parcuri industriale în România, iar în Moldova, cât e de mare, cu opt județe, sunt doar cinci parcuri industriale”, a spus Vasile Dâncu.
„Încercăm să facem din nou reformarea statului, sau să finalizăm mai bine ceea ce s-a tot început de o grămadă de ori - să facem un stat mai simplu, mai suplu, mai accesibil. M-am bucurat să văd aici de-a lungul timpului, de-a lungul anilor cum se dezvoltă un oraș. Am lansat deja șase ghiduri, mai avem încă patru în lucru și până în iunie le vom lansa și pe celelalte pentru programele europene. Eu sper că în viitor, pe programele europene care există, deoarece avem câteva axe foarte importante de regenerare urbană, de dezvoltare urbană - să veniți la concursul de proiecte cu noi proiecte și să puteți dezvolta ceea ce mai trebuie făcut în această comunitate. Din partea Guvernului, noi acum încercăm să ne gândim la un alt concept, nu la cel de cantitate de absorbției, este importantă calitatea absorbției. Adică important e ce s-a făcut cu banii. Am văzut destule proiecte care nu au adus o îmbunătățire în viața oamenilor, nu au adus ceva în plus ca serviciu public din partea administrației către cetățeni și asta este un lucru foarte rău. Am lucrat mult în ultima vreme cu ministerul meu și cu cel al Fondurilor Europene să simplificăm foarte mult procedurile, o să vedeți că noile ghiduri sunt mai mici. Am avut o medie de 600 de pagini și acum am rămas la 250, se pot depune proiecte electronic, nu mai trebuie atâtea ştampile și semnături, nu îi mai plimbăm pe oameni... Evaluarea sper să fie mult mai scurtă, am redus foarte mult faza evaluării, inclusiv vizitele tehnice, le-am comasat și timpul mediu de implementare de la semnarea contractării până la implementare era de peste un an în cele mai multe situații, acum sperăm să fie între cinci și șase luni. Vrem ca prin asta să recuperăm decalajul pe care-l are România în absorbția de fonduri europene. Așteptăm primăriile cu proiecte noi. Putem sprijini această zonă pentru că în primele decenii județul nostru a fost aproape neatins de proiecte, de bani de la bugetul de stat, de investiții... În ultima perioadă am observat o foarte importantă mișcare în toate comunitățile din județul nostru și asta este foarte bine", le-a spus celor prezenți în sala de ședințe a Primăriei Beclean vicepremierul.