Profesorii care organizează excursii, tabere şcolare sau alte activităţi de acest gen sunt obligaţi să urmeze cursuri de prim ajutor şi să aibă o diplomă care să ateste acest lucru. Ministerul Educaţiei a impus această regulă pentru o mai mare siguranţă a elevilor.
Noile reguli impuse de minister îi obligă pe dascăli să ia lecţii acreditate de prim ajutor, altfel îşi pot lua gândul de la excursii cu elevii. Această măsură a fost impusă în urmă cu aproximativ două luni de către Ministerul Educaţiei şi a fost luată pentru a oferi mai multă siguranţă atât elevilor, cât şi dascălilor.
În Bistriţa-Năsăud cursurile de prim ajutor pot fi urmate la Crucea Roşie. Un curs durează şase săptămâni, iar cei care îl urmează vor învăţa tot ceea ce trebuie să facă atunci când apare o situaţie de urgeţă şi se impune ajutor medical. Cursul costă 150 de lei, iar toţi cei care îl vor absolvi vor primi o diplomă care să ateste acest lucru.
Până în prezent, în Bistriţa-Năsăud sunt circa 75 de cadre didactice care au făcut cursuri de prim ajutor la Crucea Roşie şi au obţinut astfel diploma pentru a putea merge în excursii cu elevii.
Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, la începutul lui 2014, numărul excursiilor organizate de profesori au scăzut cu 30 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
O altă variantă, dacă profesorii nu vor să urmeze un curs de prim ajutor, ar fi ca atunci când se merge în excursie să fie angajată o persoană cu diplomă de absolvent al unui curs de prim ajutor, însă acest lucru înseamnă automat costuri suplimentare