Deși pare greu de crezut, omul de afaceri Vasile Coruțiu, care deține și complexul Fisherman`s, a încercat să își facă peninsulă la Colibița. Practic, acesta a încercat să lege două insulițe de mal, folosindu-se de 100 de tone de piatră de construcții, fără niciun aviz sau autorizație.
La scurt timp după ce Instituția Prefectului a anunțat că se face „curățenie” la lacul Colibița, interzicându-se și bărcile cu motor termic, un om de afaceri pare să-și facă de cap fără să ceară vreo autorizație sau vreun aviz.
În perioada 4-7 septembrie, Vasile Coruțiu, administratorul complexului Fisherman's a încercat să își facă peninsulă, cu ajutorul unor insulițe situate în cuveta lacului de acumulare. Nu mai puțin de 100 de tone de piatră de construcții a băgat Vasile Coruțiu în lac pentru amenajarea unui drum.
Culmea, pentru lucrările în cauză, omul de afaceri nu a cerut niciun aviz și nicio autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului sau Apele Române.
Despre aceste lucrări au aflat atât Apele Române, cât și Garda de Mediu, cu ajutorul unei sesizări făcute de Casa de Investiții Alianța, care deține terenuri și construcții la Colibița.
„Domnul Coruțiu Vasile execută pentru domnul Marcu Cornel lucrări de supraînălțare și amenajare drum de acces către lac în zona cabana Sculptorului, la cota 795,5 m. Am constatat depozitări de piatră construcții (aproximativ 100 de tone) în continuarea drumului de acces mai sus menționat, pe o distanță de aproximativ 40 de metri, pentru a permite accesul pe insulă, fără a deține acte de reglementare respectiv, acord de mediu. S-a trasat ca măsură interzicerea oricăror tipuri de lucrări pe drumurile de acces către lac la orice cotă fără deținerea actelor de reglementare. S-a aplicat sancțiune contravențională de 5000 de lei”, precizează reprezentanții Comisariatului Județean Bistrița-Năsăud al Gărzii de Mediu, în răspunsul la sesizarea făcută de Casa de Investiții Alianța.
Necruțători au fost și reprezentanții Apelor Române, care au interzis și ei lucrările în cauză:
„S-au luat măsuri de sancționare a domnului Coruțiu Vasile și de interzicere a desfășurării oricăror lucrări în zona menționată în petiție, până la obținerea actelor de reglementare din punct de vedere al gospodăririi apelor”, spun reprezentanții Apelor Române în răspunsul la sesizarea făcută de Casa de Investiții Alianța.
Cei de la Casa de Investiții Alianța susțin că Vasile Coruțiu nu doar că nu a obținut avizele necesare pentru a desfășura aceste lucrări, ci nu deține nici acte de proprietate pe cele două insulițe aflate în discuție.
„Actele de proprietate invocate de către domnul Coruțiu Vasile nu atestă proprietatea asupra insulelor, așa cum eronat încearcă să ne convingă acesta (cu intenție sau nu...)”, precizează reprezentanții Casa de Investiții Alianța în sesizarea făcută.