De ani de zile ni se promite că localitatea Colibița va fi transformată într-o stațiune de interes național. Până una alta, în caz de înec cine ne salvează? Întrebarea vine în contextul în care localitatea cu pretenție de stațiune nu are nici măcar salvamar.
O întâmplare petrecută ieri pe lacul Colibița aduce în discuție o nouă și totuși veche problemă pe care o are micuța localitate, cu pretenții de stațiune. Pe malul lacului unde apa ajunge la adâncimi și de 80 de metri nu poate fi observat niciun salvamar, asta deși se promovează intensiv ideea de sporturi nautice.
Ieri, doi bistrițeni care s-au aventurat pe lacul Colibița cu o barcă au fost salvați în ultima clipă de jandarmii montani, care patrulau prin zonă. Vântul practic a răsturnat barca în care se aflau cei doi. Bărbații nu purtau nici veste de salvare. Mai multe despre acest incident puteți citi AICI.
Jandarmii Montani din Piatra Fântânele au inclus în aria de activitate și Colibița și patrulează o dată pe zi și acolo. Aceștia au însă doar un binoclu cu care pot să scaneze mai bine lacul. În cazul în care sesizează că o persoană are probleme pe lac, jandarmii sunt nevoiți să apeleze la unitățile private de pe margine pentru a le pune la dispoziție o barcă şi pentru a putea interveni.
Oficial, lacul nu are salvamar, deși nu puțini sunt cei care fac baie acolo sau practică sporturi nautice. Lacul nu are o destinație clară de agrement, astfel încât autoritățile locale sau județene nici nu sunt obligate să amenajeze un punct de prim ajutor. Mai mult, zona nici nu este încă declarată stațiune...
Culmea este faptul că, potrivit unei hotărâri de Guvern din anul 2007, toate piscinele sunt obligate să aibă salvamar. Hotărârea nu vizează și lacul cu o adâncime de 80 de metri, pentru că se presupune că oamenii nu intră în el.