Vasile Codrea, primarul comunei Budești, a înțeles importanța împăduririlor și cum aceste acțiuni previn dezastrul care ar putea fi cauzat de alunecările de teren. De ani buni acesta are și de sprijinul Asociației Tășuleasa Social, voluntarii acesteia „îmbogățind” locul lor de suflet în acest sfârșit de săptămână cu încă 9000 de puieţi.
Comuna Budești este una dintre cele mai sărace comune din Bistrița-Năsăud, asta și pentru că nu are parte de suprafețe întinse de pădure cum este cazul localităților de pe Valea Ilvelor sau a Bârgăului. Dacă nu are pădure, primarul Vasile Codrea s-a gândit să-și facă!
A început cu fondurile guvernamentale, pentru care a avut de așteptat nu mai puțin de 6 ani, Budești fiind a doua comună din județ care a primit acest tip de finanțare pentru a împăduri o suprafață de teren degradat.
Viitoarea pădure de la Târgșor, care se întinde pe 70 de hectare, plantată în 2012, reușește nu doar să împrospătezeaerul din jur ci și să țină în frâu un deal întreg, ce riscă să alunece în grădinile și peste casele oamenilor din zonă.
Acțiunile de împădurire nu s-au oprit aici, ajutorul venind și din partea asociației Tășuleasa Social, care an de an desfășoară activități de împădurire în Budești. Mai mult, în primăvara acestui an, Tășuleasa Social a demarat tot la Budești cea mai mare campanie de împădurire voluntară din Transilvania, reușind să adune aproape 1500 de persoane din mai multe județe ale țării.
Acțiunea celor de la Tășuleasa a continuat și în această toamnă, weekendul trecut, voluntarii asociației reușind să planteze 9000 de copăcei în Budești-Fânațe. La acțiunea din weekendul aceasta a participat inclusiv subprefectul Ovidiu Frenț alături de fiica sa.
FOTO: Andrei Dăscălescu