Proiectul ce consta in incalzirea ecologica a scolilor din Sieu Magherus si Crainimat, nu a primit nici acum semnatura Administratiei Fondului de Mediu. Documentul a fost depus la inceputul acestui an si, desi se promitea un raspuns in sase zile, acesta nu a venit nici dupa zece luni.
Valoarea totala a proiectului se ridica la 17 miliarde de lei vechi, iar 20% din suma va fi alocata din bugetul local.
Primarul comunei Sieu Magherus, Sorin Mititean, a depus la jumatatea lunii ianuarie a acestui an, prin programul “Casa Verde” pentru persoane juridice, un proiect pentru incalzirea ecologica a doua scoli.
“Inca asteptam un raspuns din partea Administratiei Fondului de Mediu in vederea acceptarii proiectului de incalzire a scolilor din Sieu Magherus si Crainimat. Cu toate ca noi am depus proiectul la mijlocul lunii ianuarie, nu am primit inca un raspuns. Singura solutie e sa asteptam in continuare”, a declarat pentru Bistriteanu.ro, primarul comunei Sieu Magherus, Sorin Mititean.
Sistemul de incalzire ecologica functioneaza pe baza unei pompe geotermale de caldura. Aceasta extrage apa din panza freatica. Temperatura ei are un nivel constant, indiferent de conditiile meteorologice. Apa este incalzita in pamant, printr-o sursa de energie furnizata de Soare. Pompa de caldura primeste energia acumulata in apa din panza freatica si o cedeaza cu ajutorul energiei electrice, catre circuitul de incalzire al unei cladiri. O temperatura de la 7°C pana la 12°C face ca apa subterana sa fie purtator de energie termica.
In prezent scoala din comuna Sieu Magherus foloseste sistem de incalzire pe gaz, iar cea din localitatea Crainimat foloseste sistem incalzire pe baza de lemne.
Sebastian CHIS