Suntem în plină vacanță de vară, însă liceenii bistrițeni din clasele IX-XII sunt invitați să participe (în perioada 15 – 18 iulie) la niște cursuri cu totul speciale. Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) le va dezvălui celor interesați care e rolul presei într-o societate democratică sau cum se susține în mod activ o idee.
Care este rolul presei în societatea noastră, cum stă treaba cu libertatea de expresie, noile tehnologii de media sau cum se pot dezvolta abilitățile de a construi o campanie de susținerea activă a unei idei sau cauze – sunt doar câteva teme ce vor fi abordate în cadrul unui curs de competențe media destinat elevilor de liceu din Bistrița.
În perioada 15 – 18 iulie, două reputate specialistele în comunicare media – Ioana Avădani și Cristina Lupu – se vor afla la Bistrița pentru a susține aceste cursuri inițiate de Centrul pentru Jurnalism Independent pentru liceenii din clasele IX-XII.
La final, participanții vor putea dobândi cunoștințe ce le vor permite atât receptarea critică a discursului mediatic, cât și o prezență responsabilă în mediul online.
Cu ajutorul oferit de trainerii de la CJI, cursanții vor învăța și cum să pregătește o campanie de advocacy, pe o temă aleasă de ei iar un juriu româno-norvegian va premia cele mai bune trei campanii, care ulterior vor fi puse în practică.
Dacă doriți să vă înscrieți la curs – nu trebuie decât să trimiteți un CV și o scurtă scrisoare de intenție la adresa mihaela@cji.ro.
Cursuri similare se vor desfășura și în alte nouă orașe din țară, printre care Alexandria, Babadag, Botoșani, București, Craiova, Focșani, Galați, Slobozia și Târgu Mureș.
Proiectului Competențe media pentru liceeni în lupta împotriva discriminării și a discursului incitator la ură în mass-media este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România și este derulat de CJI în parteneriat cu organizația norvegiană Norsensus Mediaforum, în perioada aprilie 2014 – iunie 2015.
Foto: uncer.ro