Cifrele polițelor de asigurare în caz de dezastru natural din județul nostru nu diferă mult de la mediul urban la cel rural. Dacă ne așteptam ca orășenii să fie (mult) mai precauți decât oamenii care locuiesc la sat, Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale vine cu o statistică interesantă:
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de dezastre naturale, cum ar fi: inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Acest tip de asigurare acoperă exclusiv daunele produse în cazul unor locuințe afectate.
Prima de asigurare este cuprinsă între 10 și 20 euro anual și suma asigurată variază între 10.000 și 20.000 euro, în funcție de locuință (de tip A sau de tip B). Polița de asigurare PAD este una obligatorie și neasigurarea locuinței constituie contravenție și se pedepsește cu amendă.
În județul Bistrița-Năsăud, conform datelor furnizate de către PAID România, în 30 septembrie 2016 erau 22.786 polițe de asigurare PAD în vigoare. Suma plătită pentru daunele în lei până la acea dată este 0 RON. În județul nostru, 19,30% este gradul de cuprindere în asigurare.
În luna octombrie a acestui an, în mediul urban din județul Bistrița-Năsăud au fost înregistrate în statisticile PAID 12.334 de polițe în vigoare, în timp ce în mediul rural erau 10.597 polițe de asigurare PAD.
Deși cifrele nu arată faptul că bistrițenii ar fi foarte interesați în a-și asigura locuința, județul nostru se clasează pe un loc destul de bun în ceea ce privește numărul de locuințe asigurate în caz de dezastre naturale, comparativ cu alte județe din țară, cum ar fi zone din sudul țării (exemplu: Mehedinți - 9,42%, Olt - 9% etc.).
Zona noastră nu este ferită de dezastre naturale, mai ales în ceea ce privește inundațiile. Amintim că inundațiile din vara acestui an au lăsat peste 50 de familii cu casele afectate.