Din cele 353 de unităţi şcolare care există în Bistriţa-Năsăud doar 226 au obţinut autorizaţia de funcţionare, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud iar alte 29 de şcoli sunt în curs de a obţine autorizaţia respectivă. 98 de unităţi nu au deloc autorizaţie din partea DSP şi nici nu au şanse s-o obţină.
Preşedintele Klaus Iohannis declara ieri că „este o ruşine naţională” faptul că – la începutul anului şcolar – 4.000 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare. Preşedintele a şi lansat de altfel „o provocare” pentru Guvernul Ponta – aceea de a rezolva această problemă în următorii 3 ani, informează Gândul.info.
Şeful statului a precizat că propune începerea unei largi consultări publice pentru o nouă reformă în învăţământ – invitaţia fiind adresată societăţii civile, sindicatelor, partidelor şi ”tuturor celor care au informaţii despre cum trebuie să arate şcoala românească”.
Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte ca în următorii trei ani să nu mai existe unităţi fără autorizaţii de funcţionare la începerea anului şcolar.
În Bistriţa-Năsăud funcţionează 353 de unităţi de învăţământ, cifră care cuprinde atât şcolile cu personalitate juridică – cât şi substructurile acestora.
Din cele 353 de şcoli, 29 sunt în curs de rezolvare şi de obţinere a autorizaţiei de funcţonare – fiind majoritatea, în plin process de reabilitare. Există totuşi 98 de unităţi şcolare care nu au primit din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud aviz favorabil pentru funcţionare şi nici nu au şanse să primească această autorizaţie – fie pentru că activitatea lor se desfăşoară în immobile închiriate, fie pentru că îşi asigură căldura cu sobe metalice – a precizat pentru Bistriţeanul.ro Monica Buboly, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud.
Un alt motiv pentru care şcolilor le-a fost respinsă autorizaţia de funcţionare este faptul că acestea nu sunt dotate cu sistem de canalizare corespunzător standardelor de funcţionare în bună siguranţă a orelor de curs.
Foto Arhivă