Jocul Balena Albastră a îngrozit lumea. Nu are nimeni dovezi că așa ar fi, dar circulă știri conform cărora mai mulți tineri au recurs la sinucidere în urma jocului. Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud face câteva recomandări în această privință.
Blue Whale sau Balena Albastră este un joc la modă în ultima perioadă în mai multe țări din lume, printre care și România. Jocul a fost creat în Rusia.
„Jocul online «Balena albastră», pe care îl poți câștiga doar dacă te sinucizi, a devenit în ultimele săptămâni cunoscut pe ambele maluri ale Nistrului, după ce timp de doi ani a făcut furori în Federația Rusă. Presa rusă scrie că numai în țara lor participă la joc 200 mii de tineri și că «grupurile morții» s-au răspândit în Ucraina, Belarus, Azerbaidjan, Letonia și Kazahstan, iar acum au ajuns în România, Bulgaria și Polonia”, scrie Digi24.
Conform presei naționale, jocul se întinde pe durata a 50 de zile, în fiecare zi participanții fiind provocați să facă ceva. Totul începe când jucătorul postează pe rețea o fotografie cu o balenă scrijelită pe piele. Autoritățile din România au fost alertate de mai multe ori din cauza acestui joc, mai mulți tineri fiind pe punctul de a se sinucide - după ce au jucat Balena Albastră, se presupune.
De cealaltă parte, Radio Europa Liberă notează: „Deși pe internetul rusesc sunt tot mai multe profiluri de tineri care joacă sau se informează despre joc, tot mai multe poze cu tăieturi și încărcate sub hashtagurile jocului, și legături ale lui cu sinuciderile, nicio singură moarte din Rusia sau Asia Centrală nu are o legătură incontestabilă cu «Balena Albastră»”.
Oricum ar fi, impactul pe care tehnologia îl are în viața tuturor, inclusiv în cea a tinerilor sau a copiilor, este de necontestat.
Serviciul Județean de Ambulanță face următoarele recomandări în urma isteriei iscate de Balena Albastră:
Nu vă lăsați influențați!
Nicio provocare nu este mai importantă ca viața!
Sfaturi:
Aveți mereu atenție cu cine interacționați dumneavoastră sau cei dragi, pe rețele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri, jocuri online)!
Dacă sunteți timorați sau amenințați de „prietenii” din mediul virtual, căutați sprijin la persoanele dragi sau la autorități!
Părinții care observă schimbări de comportament ale copilului ar trebui să ia legătura cu medicul de familie pentru a-i îndruma către sprijin de specialitate!