La aceasta intrebare ne poate raspunde o batranica din Ciceu Poieni
care cu aceasta suma se descurca la o luna la alta. Povestea ei nu se
opreste aici. I-au fost taiate sase degete de la maini nu vede, nu
aude bine si nici nu poate lucra mai nimic.
Victoria Stir este o batranica care locuieste in localitatea Ciceu Poieni impreuna cu sotul ei. Are si copii, dar care au plecat in alte orase. Acestia ii viziteaza si ei cand le permite timpul si munca. Sotii Stir se descurca cum pot. Toata viata au lucrat la camp si s-au ocupat cu cresterea animalelor.
In urma cu 12 ani Victoria a fost depistata ca sufera de diabet. Si-a continuat tratamentul multi ani cu medicamente, insa in urma cu cativa ani boala s-a agravat: au inceput sa i se inegreasca degetele de la maini, nu vede si nu aude bine si mai are probleme si cu un picior.
Venita la medici in Bistrita, acestia i-au spus ca batranei nu mai are nici o scapare si ca trebuie sa-i fie amputate ambele maini. Femeia nici nu a vrut sa auda...
Le-a cerut medicilor bistriteni sa o transfere la o clinica din Cluj pentru investigatii mai amanuntite. Cu greu mare medicii din Cluj au reusit sa o salveze de la amputarea mainilor, insa au fost nevoiti sa-i taie sase degete.
Batrana s-a obisnuit greu cu ideea, insa nu a avut de ales. Anul trecut un medic din oras a incadrat-o in grad de handicap III.
La vremea repectiva, Victoria Stir avea o pensie de 230 de lei. In perioada 9 iunie – 10 iulie, o comisie de specialitate a verificat persoanele cu handicap, dintr-o lista lunga de peste 11.300 de beneficiari existenti in prezent in Bistrita – Nasaud.
In urma verificarilor persoanelor cu handicap peste 20 de oameni au fost chemati la reevaluare. Dintre acestia, trei au fost reincadrati intr-un grad de handicap inferior fata de cel pe care il aveau initial.
Printre aceste persoane s-a numarat si Victoria Stir, in varsta de 63 de ani, care amputate sase degete, patru de la mana stanga si doua de la mana dreapta.
Comisia judeteana de reevaluare a dosarelor a constatat probabil, ca femeii iar putea creste degetele intr-un an si i-a schimbat gradul de handicap de la II la III astfel ca batranica a ajuns la o pensie fabuloasa de 33 de lei.
"Nici nu-si dau seamna ce mi-au putut face. Cum sa ma treaca ei din grad de handicap II in III? Cand io nici macar nu pot sa lucrez nimic... Barbatul meu ma incalta, face mancare, face toate treburile casnice din cauza ca io nu pot face nimic. De la o pensie de handicap de 230 de lei m-au adus la o pensie de 30 de lei. Nu-mi ajung banii astia nici de pe o zi pe alta. Numai ca autoritatile nu se gandesc si la noi astia batranii. Am o punga de medicamente pe care trebuie sa mi le cumpar lunar. Din ce bani? Din 30 de lei pe care mi dau ei? Nu-mi ramane altceva de facut decat sa ma duc sa ma sinucid, caci in halul asta nu mai pot trai”, povesteste plangand femeia.
Si oamenii din sat sunt revoltati de ceea ce se intampla. Nici ei nu-si pot explica cum e posibil sa lasi un om batran pe „drumuri” si sa-i dai o pensie de 30 de lei.
„Nu stiu ce se gandesc cei care sunt la conducerea statului. Victoria e aici vecina cu mine. Numai eu stiu cat se chinuieste toata ziua si cat se framanta ca nu poate sa lucreze nimic. O mai ajut eu cand pot, ii mai duc ceva de mancare o mai ajut prin gospodarie, numai ca nici eu nu pot prea mult caci am si eu familie. Pai io daca nu as avea sase degete nu stiu ce m-as face. Ca nu poti sa lucrezi nimic”, povesteste o vecina a Victoriei.
In prezent, o persoana incadrata cu gradul III mediu de handicap, beneficiaza lunar de o indemnizatie in valoare de 35 de lei.
La gradul II, indemnizatia este de 234 de lei pe luna, iar la gradul I, ajutorul acordat lunar ajunge la 293 de lei, plus indemnizatia de nevazatori sau asistentul social care este platita de primarie.