Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  98 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum fac romii și românii din Dumitrița agricultură la comun. Legumele și fructele lor au ajuns și la hoteluri de 5 stele

09/11/2016 09:20:34 Bianca SARA  
15 familii din Dumitrița de etnie romă și română ne arată că agricultura la comun încă funcționează, dacă este făcută inteligent. Prin intermediul unei asociații, cele 15 familii au accesat fonduri europene, cu ajutorul cărora și-au achiziționat solarii. Legumele și fructele produse în Dumitrița au ajuns în mai multe județe.

O asociație de dezvoltare inter-etnică din Dumitrița ne demonstrează că agricultura la comun încă funcționează cu succes, dacă este făcută într-un mod inteligent. Asociația care a luat ființă în 2010, a accesat în urmă cu doi ani fonduri europene pentru achiziționarea a 15 solarii.

Valoarea proiectului ajunge la 38.000 de euro, acesta presupunând nu doar achiziționarea solariilor, ci și a răsadurilor și consultanță și specializare pentru cei implicați. Cele 15 solarii au ajuns la 15 familii din Dumitrița, de etnie romă și română.

Oamenii s-au angajat să aibă grijă de aceste solarii 3 ani de zile. Fructele și legumele produse în solariile din Dumitrița deja au ajuns într-un lanț de magazine din Bistrița-Năsăud, în magazine din Cluj-Napoca, dar și într-o unitate socială din Suceava. Până și hotelul de 5 stele Metropolis s-a arătat interesat de legumele produse în solariile din Dumitrița.

Cei care au primit solarii trăiau deja din cultura plantelor și creșterea animalelor, solariile aducându-le un venit în plus.

„În mare parte, toți au avut o experiență în cultura plantelor. Noi încercăm să facem o agricultură de calitate și am încercat să îi specializăm pe oamenii aceștia. Au fost la cursuri practice de lucrător în cultura plantelor, unde au învățat cum se plantează, când se plantează și ce lucrări se fac”, precizează Cristian Nica, președintele asociației în cauză.

Aceasta a spus că a ales personal familiile care să facă parte din acest proiect, mizând pe cei mai serioși dintre localnicii din Dumitrița, tocmai pentru a se asigura că vor avea grijă de solarii.

„I-am ales pe cei mai serioși, nu am avut altfel cum să fac. Solariile sunt date în administrare. Am vrut cumva să îi responsabilizăm să aibă grijă de solariu. Nu ne putem bate joc de banii aceștia”, a completat Cristian Nica.

Cele 15 familii au intrat repede în horă și și-au pus profitul la bătaie pentru achiziționarea furtunelor pentru picurare, a foliilor pentru culturi și chiar a unui motocultor. De asemenea, tot din profitul obținut de cei care fac parte din acest proiect se vor achiziționa încă două solarii, care vor ajunge la alte două familii.

Chipsuri de legume, „made in Dumitrița”

Pentru ca profitul obținut de oameni să fie mai mare, președintele asociației se gândește să vină pe piață cu noi produse, care deocamdată nu se găsesc în România. Este vorba despre chipsuri de legume.

Sunt luate în calcul și coșurile de alimente, mai ales că în zonă sunt persoane care se pricep și la realizarea de brânzeturi, dar și plantele și legumele premium, care nu prea sunt cultivate în țara noastră și care pot aduce profituri frumușele.

 

12760 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro