Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  101 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum dă lecții de performanță un liceu de la țară. Laboratoare ultra moderne, orientarea în carieră și meditații gratuite, printre beneficii

27/01/2017 12:32:34 Bianca SARA  
Dacă în mediul urban, școlile profesionale abia reușesc să adune elevi pentru a-i pregăti pentru diverse meserii, un liceu din mediul rural îi atrage ca un magnet prin dotări de ultimă generație, dar și prin beneficii precum: meditații gratuite și orientare în carieră.

Într-o perioadă în care se pune problema închiderii școlilor din mediul rural, din cauza migrației elevilor către oraș, dar și a natalității tot mai scăzute, un liceu a fost de curând nu doar modernizat, ci și extins.

Minunea, cum este numită de specialiștii în educație, s-a produs în Căianu Mic, unde, în toamna anului trecut a fost inaugurat Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul”, în urma unei investiții de 1,3 milioane de euro.

„Obiectivul central al infrastructurii educaționale din comuna noastră îl constituie Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul”, care, după modernizare, printr-o investiție de 1,3 milioane de euro arată ca școlile moderne din Europa, fiind una dintre cele mai moderne și dotate unități de învățământ din România. Mi-am dorit foarte mult să dăm viață unui astfel de obiectiv, pentru a da șansa tuturor copiilor din Căianu Mic și de pe întreaga vale să învețe în cele mai bune condiții, beneficiind de transport gratuit, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în orașele din apropiere. În urma investițiilor făcute pe plan local, comuna noastră a devenit un pol de interes din punct de vedere cultural-educațional, oferind astfel servicii de cea mai bună calitate pentru toate comunele din zonă”, spune primarul comunei Paul Știr, care s-a străduit mult să obțină finanțare pentru acest obiectiv.

Asta pentru că elevii care învățau la această unitate de învățământ erau împrăștiați prin toată comuna, clădirea în care funcționa școala fiind neîncăpătoare. Unitatea de învățământ a fost înființată în urmă cu mai bine de 15 ani, iar de atunci, numărul de elevi a crescut constant, iar în ultimii ani s-a menținut, deși întrega țară se confruntă cu o natalitate tot mai scăzută.

Unitatea de învățământ a început timid, cu o extindere a școlii gimnaziale deja existente în Căianu Mic. S-a început doar cu o clasă de profil economic, pentru a sprijini cele câteva sute de IMM-uri din zonă.

După un an de experiment, directorul Ovidiu Boca, ce conduce liceul încă de la început, a mai făcut un pas și a organizat și o clasă de profesională, cu profilul mecanic auto. Nici acest profil nu a fost ales întâmplător, venind în sprijinul celor 5 service-uri auto din zonă, dar și firmelor de transport pentru că le oferă elevilor posibilitatea să facă școala de șoferi și mai apoi să își găsească un job în acest domeniu. 

„Tot timpul am colaborat cu agenții economici. Ne-am gândit la cele peste 300 de IMM-uri din zonă, dar și la partea de firme de transport de mare tonaj. Doar în Dobric  avem în jur de 60 de TIR-uri. Mulți dintre foștii nostril absolvenți ajung să colaboreze cu aceste firme”, mărturisește Ovidiu Boca.

Culmea, acest liceu a fost gândit nu doar să sprijine firmele, ci să vină și în ajutorul elevilor care nu își permiteau o navetă până în oraș și nici plata unui internat. Primăria Căianu Mic le oferă tuturor elevilor care învață aici transport gratuit de acasă până la școală și înapoi. În total, la Căianu Mic învață elevi din patru comune, unii dintre ei venind și de la 20 de kilometri la școală.

„Acest liceu a fost practic ca o mână întinsă pentru elevii din zonă care nu aveau posibilitatea să facă naveta la Beclean de exemplu, dar și pentru cei care nu își permiteau să stea la internat”, mai spune directorul liceului.

În prezent, în unitatea de învățământ funcționează 4 clase de liceu, profil economic și trei clase de profesională, profil mecanică auto. În anul al doilea de profesională, elevii deja lucrează alături de mecanici auto în service-uri, iar în ultimul an au ocazia și să facă școala de șoferi.

Ce îi atrage pe elevi la acest liceu? Ei bine, contează mult dotările ultramoderne, care deja au făcut cu ochiul viitorilor liceeni din zonă, dar și serviciile oferite de către școală. Deși vorbim despre un liceu din mediul rural, acesta reușește să concureze cu cele de la oraș și când vine vorba despre promovabilitatea la Bacalaureat. An de an, Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” se menține peste media națională de promovabilitate.

De curând, directorul școlii a pus mâna pe un proiect care se va întinde pe patru ani. Acesta are o valoare de 70.000 de euro și presupune oferirea gratuită a meditațiilor pentru elevi, dar și orientare în carieră.

 

 

 

5007 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro