Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  63 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum a transformat un bistrițean pasiunea pentru graffiti într-un job. Irlo este căutat de companii și chiar instituții

03/04/2016 10:16:10 Bianca SARA  
La doar 30 de ani, un bistrițean a transformat pasiunea pentru graffiti într-un job în adevăratul sens al cuvântului. La talentul bistrițeanului, care a început în spatele blocului în Bistrița, au apelat companii și chiar... instituții.

Își spune „Irlo Doidoi”, iar la cei 30 de ani ai săi reușește să trăiască dintr-o activitate catalogată drept „artă urbană” nonprofit. Alexandrescu Laurențiu, pe numele său real, a reușit după ani de muncă și eforturi să devină unul dintre cei mai bine cotați artiști murali din România.

Alexandrescu Laurențiu a început pe când avea 13-14 ani, în spatele unui bloc gri din Bistrița. Provenind dintr-o familie de artiști, drumul spre frumos și creativitate a venit oarecum natural.

 „Am început când aveam 13-14 ani. Am simțit intuitiv încă de atunci că „this is the future”. Mult timp după mi-am dat seama că e o chestie de nișă, în care nu ceri voie sau aprobare, ci doar mergi și faci treabă. Acum nici nu mă mai consider graffiti artist, ci mai degrabă muralist”, precizează Irlo.

Pentru a-i conserva talentul, părinții l-au trimis la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița. Mai apoi, acesta a început și Facultatea de Arhitectură, după ce a fost admis primul pe listă la Cluj și al șaselea la Timișoara.

Considerând că-i răpește mult prea mult timp, Laurențiu renunță la facultate, iar prin 2015-2016 își ia soarta în mâini și se mută în București, decis fiind să ducă „graffiti-ul” la nivel de job.

Personajele ficționale, înspirate din povești sau chiar din istorie, construite cu măiestrie de Irlo au ajuns pe ziduri din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Arad, Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești, Constanța și evident Bistrița. Acesta este „responsabil” și de lucrarea care se întinde pe zeci de metri de pe peretele lateral al Galeriei de Artă de Sugălete.

Lucrările semnate de Irlo au ajuns la New York și Berlin

Lucrările sale au ajuns chiar în unități de învățământ și chiar au servit drept decor la o emisiune produsă și difuzată de TVR. Cum se desfășoară colaborarea cu un artist boem și chiar „aiurit”? Ei bine, ne răspunde chiar Irlo:

„Nu e o schemă fixă. Discut cu cei interesați, ei vin cu idei, eu vin cu idei și până la urmă tot ne înțelegem și ajungem la un punct comun”. Acesta recunoaște că de cele mai multe ori primește mână liberă din partea celor care apelează la serviciile sale.

Irlo s-a numărat printre primii artiști murali din România care a avut ocazia să expună la New York. S-a întâmplat cu Institutul Cultural Român din New York în anul 2008, eveniment care a scandalizat presa din România, după ce una dintre lucrări înfățișa un ponei roz cu o svastică. Aceasta a fost și prima expoziție de graffiti găzduită de o instituție europeană în SUA.

Bistrițeanul a continuat colaborarea cu Institutul Cultural Român, de data aceasta cu cel de la Berlin. Așa se face că, în 2014, Laurențiu, alături de alți cinci artiști români au „expus” la sediul ICR Berlin, unde au desenat pe pereți, pe scaune, pe căni și pe dulapuri. Tema expoziției au fost benzile desenate.

Deși veniturile sale ar crește substanțial dacă și-ar desfășura activitatea într-o țară în care arta urbana a prins teren de decenii și este bine plătită, Irlo nu este tentat să părăsească România și Bucureștiul, orașul care l-a adoptat de mai bine de 10 ani.

Foto: Arhivă Personală Irlo 

4447 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro