Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  89 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Cum a evitat Prefectura un protest al medicilor

02/11/2017 14:35:34 Ana ȘERBAN  
Reprezentanții medicilor de familie din Bistrița-Năsăud au mers astăzi la sediul Instituției Prefectului pentru a-l picheta și a depune un memoriu, după ce inițial, nu au primit aprobare. Au aflat că le este permisă acțiunea numai când au ajuns în fața Prefecturii.

Medicii de familie s-au adunat în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud pentru a-și manifesta nemulțumirile față de condițiile în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Inițial, reprezentaților medicilor de familie din județ le-a fost refuzată cererea de pichetare, ei aflând în ultimul moment de la Jandarmerie că li se permite să își desfășoare protestul. 

Pichetarea care trebuia să aibă loc astăzi la ora 11 în toată țara, din păcate nouă, poate dintr-o neînțelegere - nu ni s-a aprobat, dar totuși în ultimul moment Jandarmeria ne-a spus că această pichetare a fost aprobată și ne putem desfășura activitatea pe care noi am organizat-o și depunerea unui memoriu Instituției Prefectului și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate”, a declarat Președintele Asociației profesionale a medicilor de familie și medicină generală Bistrița-Năsăud, dr. Dumitru Niculai.

Cerințele medicilor nu sunt noi și conform dr. Niculai sunt împărțite în trei capitole mari: „asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea activității medicului de familie în scopul îmbunătățirii asistenței medicale a populației din România, creșterea finanțării medicinei de familie pentru echilibrarea sistemului public de sănătate și recunoașterea importanței medicului de familie și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților așa cum sunt acestea descrise.

Marea nemulțumire a medicilor de familie este că nu sunt tratați precum personalul medical care lucrează în instituțiile publice cu toate că ei asigură un procent de 70% din problemele medicale ale populației. 

Marea problema este de ani de zile și anume că medicina de familie este considerată un rest al medicinii, din păcate, pentru că după zece ani de studii dintre care șase ani de facultate și patru ani de rezidențiat, medicina de familie este o specialitate ca oricare alta, bună rea cum o fi, cert este că ea asigură 70% din tot ceea ce dorește pacientul, asiguratul, să fie rezolvat. Sunt statistici făcute nu de medicii de familie, chiar de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și de alte firme care se pricep la așa ceva, 70% dintre probleme sunt rezolvate de medicii de familie, ori medicii de familie primesc în jur de 5-6% din bugetul CNAS, iar media europeană este undeva la 9% și 17%. Nu vorbim în sumă brută de ceea ce oferă țări precum Franța, Germania, Anglia și alte țări vorbim doar în procente, iar cele din România reflectă încă o dată puțina importanță pe care o acordă medicinei de familie decidenții noștri. Poate vi se pare că revin prea insistent asupra acestui procent, dar gândiți-vă, dacă cei 70% cărora le rezolvă problemele medicina de familie s-ar îndrepta spre ambulatorii de specialitate, spre spitale, ce ar fi acolo? Câte s-ar mai rezolva din problemele lor? Finanțarea este o problemă deosebită pentru că în contextul actual și cel viitor al modificărilor fiscale care au fost realizate anul trecut, au împovărat un medic de familie foarte mult, de la plata asigurărilor pentru pensii, care acum se fac la venitul medicului și nu conform unui contract pe care dorește medicul să îl semneze, la «obligația» de a crește salariile asistentelor pentru că altfel ele se îndreaptă spre unitățile publice. Să nu uităm că în unitățile publice, veniturile personalului medical au crescut, aceste creșteri nu s-au întâlnit în medicina de familie, nu s-a mărit cu absolut nimic venitul unui cabinet. Repet, venitul unui cabinet este suma pe care o primește un medic de familie de la CNAS, conform contractului pe care îl are, să nu fie confundat cu salariul, cu venitul net pe care îl are medicul de familie. Practic, funcționarea cabinetului la cerințele Direcției de Sănătate Publică și la cerințele CNAS, asta implică foarte multe cheltuieli”, a declarat Gabriel Munteanu, Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud. 

Medicii cer Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să le dea 10% din buget pentru a putea funcționa în condiții bune. 

Noi cerem să ni se acorde un procent de 10% din bugetul Casei de Asigurări, este un procent minim obligatoriu pentru buna funcționare a cabinetelor, pentru a putea oferi servicii pacienților, ca să nu îi mai trimitem în alte părți pentru a fi investigați și tratați. Cerem revizuirea protocoalelor terapeutice și diagnostice, noi suntem foarte limitați și în prescriere și în investigații pentru a putea depista afecțiunile pe care le au pacienții noștri. În urban poate este mai ușor pentru pacient, dar gândiți-vă în mediul rural, un pacient care face 30 de km pentru a face o analiză gratuită sau doar pentru a i se confirma un tratament cu care el merge bine, pierde cel puțin două zile, cu programare, vizită, ca să îl vadă medicul, dacă este foarte aglomerat medicul specialist respectiv, pentru că și medicii specialiști sunt destul de aglomerați și au destul de lucru și fără aceste scrisori pe care eu le consider fără niciun rost, care trebuie prezentate la controalele CNAS tot la șase luni, altfel plătim din buzuarul propriu medicamentele prescrise pacienților pentru a fi bine și nu a ajunge în situații de urgență și a suprasolicita SMURD-ul și UPU și spitalele din lipsa tratamentului. Aceste protocoale ar trebui regândite, nu putem să ne desfășurăm activitatea profesională conform curriculei noastre, studiate de-a lungul anilor”, a adaugat  Gabriel Munteanu. 

Dacă nu le sunt rezolvate cererile, medicii de familie spun că vor refuza să încheie contracte cu CNAS pentru anul viitor. 

Dacă nu ne sunt solicitate cererile, avem deja un calendar al protestelor, depunerea acestor memorii este un prim pas la aceiași oră și la aceiași dată în toată țara, ce se întâmplă aici, se întâmplă la toate prefecturile din țară. Vom  avea după aceea în data de 15 un protest masiv cu delegații din toată țara la București, în fața Ministerului Sănătății, la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la Guvern, iar după aceea în cazul în care chiar nu se va lua în considerare, atunci nu vom semna contractul cu CNAS pentru anul 2018”, spune dr. Dumitru Niculai. 

La nivel național, alături de medicii de familie sunt și asociațiile de pacienți, care au semnat protocoale de susținere, iar la Bistrița, Președintele Colegiului Medicilor Bistrița-Năsăud, Dănuț Cocoi, a fost prezent în fața Prefecturii pentru a-i susține pe medicii de familie. 

Sunt alături de colegii, medici de familie, pentru că nu putem să nu susținem aceste doleanțe, ele sunt justificate și din păcate sunt de ani de zile ținute ba în așteptare, ba nerezolvate. Colegiul Medicilor la nivel național, cât și la nivelul județului Bistrița-Năsăud susține aceste revendicări și acest memoriu și vreau să-i asigur pe colegii mei de sprijinul pe care îl au în instituția noastră. Colegii mei au făcut multe și pertinente observații despre finanțarea sistemului sanitar. Aș vrea să accentuez asupra unui singur lucru. Imaginați-vă că medicul de familie are un cabinet medical și trebuie să îl gestioneze, tot ce înseamnă întreținere, plata asistentelor, toate cheltuielile revin în sarcina lui. Este foarte greu să își facă un buget în condițiile în care valoarea punctului, că de acolo sunt banii pe care îi primesc, nu este cunoscută la început de an, ba mai mult valoarea punctului nu este garantată măcar pentru jumătate de an. Le este imposibil să își facă un buget și să supraviețuieacă acest cabinet”, a susținut Dănuț Cocoi, Președintele Colegiului Medicilor din Bistrița-Năsăud. 

La nivelul județului Bistrița-Năsăud sunt, conform dr. Dumitru Niculai, 147 de medici de familie, iar toți au contracte încheiate cu CNAS. 

3509 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro