30.000 de tone de deșeuri de la marginea Bistriței ar fi trebuit duse la depozitul ecologic de la Tărpiu de Vitalia, pentru depozitare municipalitatea alocând 1,6 milioane de lei. Primarul Ovidiu Crețu este intrigat de faptul că firma nu s-a atins de gunoaie până ce Consiliul Județean nu a mărit tarifele de depozitare cu 63 la sută!
Concernul Vitalia, care a câștigat licitația pentru transportul și depozitarea deșeurilor în noua gropă ecologică de la Tărpiu, ar fi trebuit să mute și deșeurile menajare depozitate de bistrițeni în zona Zăvoaie, după închiderea gropii de gunoi a orașului.
Municipalitatea a fost nevoită să închirieze un teren în zona fostului depozit, unde să stocheze o perioadă deșeurile, până la deschiderea depozitului ecologic de la Tărpiu.
Gunoaiele depozitate aici ar fi trebuit duse la noul depozit ecologic de la Tărpiu imediat după ce acesta a fost deschis, însă asta nu s-a întâmplat.
„Vitalia ar fi trebuit să înceapă să transporte deșeurile. Nu am prins anul trecut bani pentru depozitare, pentru că ei nu erau pregătiți să înceapă acest transport. La rectificare, noi puteam să alocăm bani, dar reprezentanții firmei ne-au spus: nu putem transporta în anul 2014 aceste deșeuri! În 2015 am prevăzut în buget și 1,6 milioane de lei, cât apreciem că ne va costa depozitarea celor 30.000 t de deșeuri pe care le avem stocate în zona fostului depozit" - a declarat pentru Bistrițeanul.ro primarul Bistriței, Ovidiu Crețu.
În 2015 supriză însă! Tarifele pentru depozitarea deșeurilor la Tărpiu au crescut semnificativ, în urma unei decizii luată luna trecută de Consiliul Județean, la solicitarea firmei Vitalia, care a motivat că a înregistrat pierderi semnificative.
"În conformitate cu contractul pe care Vitalia l-a semnat cu autoritățile județene, ei au obligația să transporte aceste deșeuri gratuit, fie că sunt de la noi, fie că sunt de la Lechința sau din alte zone, însă unitățile administrativ-teritoriale trebuie să plătească taxa de depozitare. Acum avem o problemă: taxa de depozitare a fost stabilită de Vitalia împreună cu ADI, având la bază niște date estimate. Ei bine, la nivelul celor șase luni cât a trecut până acum, se constată că nu se adună cantitatea respectivă de deșeuri și atunci Vitalia nu își mai realizează eficiența economică. Ca să se ajungă acolo trebuie modificată taxa de depozitare. Eu spun că până aici acest lucru este normal. Adică o parte s-a angajat că furnizează câteva mii de tone de PET-uri, mii de tone de sticlă, carton, lemn și așa mai departe și nu le livrează în realitate. Atunci se schimbă datele, dar... a prinde în taxa majorată și deșeurile stocate la Bistrița, care sunt acolo de ani de zile, nu este în regulă... Astea nu au afectat în niciun fel modul de colectare. Noi am așteptat și anul trecut să fie duse de aici. Dacă ei veneau, noi puteam plăti anul trecut ca să ducă gunoaiele, dar nu au venit", a mai explicat primarul Crețu, intrigat de faptul că a primit recent contractul pe care ar trebui ca municipalitatea să îl semneze cu Vitalia pentru ca aceștia să înceapă să elibereze zona de gunoaie, iar tarifele sunt cu aproape 63 la sută mai mari!
"Nu se poate și ca ei să vină acum și să-mi spună că vor mai mulți bani! Ei mi-au trimis contractul, cu taxa de depozitare mărită și sigur că le-am trimis o scrisoare în care le spuneam că nu suntem de acord. Astăzi are loc o discuție ADI Deșeuri cu municipiul Bistrița, să ne clarificăm cu ce este prevăzut în contractul dintre ADI și Vitalia. Trebuie să tratăm juridic problema, altfel eu spun că ar fi o gravă greșeală să fim taxați la nivelul nou. Aceste deșeuri au fost la dispoziția lor, puteau să le ducă de la început și depozitarea lor nu influențează situația actuală din oraș", a mai spus primarul.
În noua variantă, conform deciziei luată luna trecută de Consiliul Județean, tariful pentru depozitarea deşeurilor menajere a crescut de la 42,82 lei/tonă la 69,74 lei/tonă. Asta ar însemna că bistrițenii trebuie să plătească în loc de cele 1,6 milioane de lei (16 miliarde de lei vechi) în plus încă un milion de lei (10 miliarde de lei vechi)!
"Cred că vom ajunge într-o situație neplăcută dacă Vitalia nu își revizuiește atitudinea și va depozita gunoaiele la prețul vechi" - a concluzionat Ovidiu Crețu.