Societatea Supercom, operatorul care se ocupă și de curățenia străzilor a ajuns peste noapte „stăpâna” gunoaielor, titulatură care este plătită destul de generos. Puțini știu însă că Supercom a avut competitori, care însă au fost respinși de ADI Deșeuri dintr-o mișcare.
În urmă cu mai bine de o lună, bistrițenii s-au pricopsit peste noapte cu un nou operator responsabil de ridicarea deșeurilor. La acea dată, ADI Deșeuri susținea că Supercom a fost singurul operator care s-a încadrat în condițiile impuse.
Puțini știu însă că numărul operatorilor din țară care s-au arătat interesați să ne scape județul de gunoaie este mult mai mare... ADI Deșeuri a scăpat de publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziții publice pentru această „stare de urgență”.
Tot de această stare de urgență s-a folosit asociația pentru a-i tria și a-i face dispăruți pe ceilalți operatori. Astfel, potrivit hotărârii AGA a ADI Deșeuri făcută publică în data 21.09.2016, startul a fost luat de 10 companii, printre care se numără și Supercom, dar și societatea bistrițeană Urbana SA.
Ei bine, dintr-o mișcare ADI Deșeuri taie 7 companii de pe listă, hotărând să cheme la discuții doar Supercom, Bratner Vereș Cluj și Urbana Bistrița. Asociația s-a folosit tot de starea de urgență pentru această mișcare:
„Având în vedere situația de urgență cu privire la serviciul de salubrizare în care se află județul, în ședința din 25.08.2016, membrii A.G.A. hotărăsc să invite să participe la procedura de negociere dintre operatorii care și-au exprimat dorința de a participa la negociere, pe cei care au puncte de lucru în județ sau în județe limitrofe”, se arată în documentele făcute publice de ADI Deșeuri.
Alte detalii despre cum a fost ales Supercomul dintre cele trei companii nu apar, doar faptul că 60 de membri ai ADI Deșeuri au votat pentru această variantă. Înainte ca Supercomul să pună mâna pe acest contract provizoriu, mai multe dintre companiile luate în calcul pentru negociere au depus plângeri.
Retim Ecologic SA a depus o plângere împotriva procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare. De asemenea, Floricon Salub SRL și Bratner Veres SA sesizează problemele din invitația de participare. Printre acestea se numără data limită a depunerii ofertelor și prețurile vehiculate de ADI Deșeuri.