Anul acesta viticultori au fost nevoiţi să înceapă culesul strugurilor mai repede din cauza secetei. Totuşi strugurii sunt mai dulci decât în alţi ani şi se pare că vinul va fi mai bun.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt 402 hectare de vie din care 15 hectare sunt sub formă asociativă iar restul aparţin oamenilor. Din cele 402 hectare de vie doar 76 de hectare au fost plantate cu fonduri europene.
Din cauza secetei deţinătorii de vii au fost nevoiţi să culeagă strugurii încă de săptămâna trecută deoarece coacerea viilor a fost accelerată de către căldurile mari iar cantitatea de zahăr din struguri a crescut semnificativ.
Anul acesta majoritatea strugurilor se vor folosi pentru consumul familiar iar o parte se vor duce la podgoria din Lechinţa. Vinul din acest an va fi mai dulce datorită cantităţii de zahar din struguri mai mare decât anii trecuţi.
Viticultorii riscau să compromită recolta dacă nu se apucau de cules, strugurii putând să se stafidizeze şi să nu mai fie buni nici pentru vin nici pentru mâncat.