În pădurile din județ, Agenția de Protecția Mediului, vânătorii și pădurarii au numărat 454 urși, 230 lupi, 72 de râşi și 315 pisici sălbatice, comparativ, majoritatea efectivelor fiind într-o ușoară scădere.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud a supervizat acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv: urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică, desfăşurată în lunile martie – aprilie 2013.
Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de către cei 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. La aceste acţiuni, pe lângă gestionarii fondurilor de vânătoare şi personalul de specialitate, au participat şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa–Năsăud.
În urma observaţiilor efectuate în teren a fost inventariat un număr de 454 exemplare din specia urs, 230 lupi, 72 râşi, 315 pisici sălbatice, comparativ cu anul 2012 când au fost observate 448 exemplare din specia urs, 227 lupi, 73 râşi, 306 pisici sălbatice.
Din numărul maxim de intervenţie repartizat pentru judeţul Bistriţa Năsăud pentru sezonul de vânătoare 2012 - 2013, conform Ordinului nr. 3456/2012 pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică, la nivelul judeţului a fost recoltat, de către gestionarii fondurilor cinegetice, un număr de 31 exemplare din care: 8 exemplare urs, 10 exemplare lup, 13 exemplare pisică sălbatică.
Odată cu centralizarea la nivel de judeţ a datelor privind evaluarea speciilor protejate s-au făcut şi propuneri cu privire la nivelul maxim de intervenţie pentru speciile urs brun, lup şi pisică sălbatică, pe fonduri de vânătoare şi gestionari, pentru sezonul de vânătoare 15 mai 2013 -14 mai 2014.
Propunerile au la bază nivelul pagubelor înregistrate, situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime, tendinţa şi structura populaţiei, realizarea cotelor de recoltă în sezoanele precedente, precum şi distribuţia şi gradul de suprapunere a fondurilor cinegetice cu ariile naturale protejate şi cu siturile Natura 2000.
Efectivele evaluate au fost analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, după care au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Director executiv APM BN, Sever Ioan ROMAN