Reprezentantii APM BN si-au dat acordul pentru ca in localitatea Mijlocenii Bargaului sa fie construita o ferma care sa se ocupe cu cresterea reptilelor. Chiar daca mai multi localnici au spus ca nu sunt de acord cu aceasta afacere, autoritatile au stabilit ca viperele nu constituie un pericol pentru localnici.
Trei bistriteni s-au gandit sa infiinteze o ferma pentru cresterea viperelor in localitatea Mijlocenii Bargaului, unde sa colecteze si sa vanda veninul. Afacerea este una extrem de profitabila, tinand cont ca un gram de venin de vipera ajunge pana la 2000 de euro.
In vara acestui an, reprezentantii firmei si-au depus toate actele necesare la sediul Agentiei Judetene pentru Protectia Bistrita-Nasaud pentru a primi acordul pentru proiectul „Construire hala pentru cresterea animalelor mici si cresterea reptilelor pentru venin".
La mijlocul lunii august, un grup de cetateni din localitatea Mijlocenii Bargaului si-au aratat nemultumirile vizavi de noua constructie, spunand ca viata le poate fi pusa in pericol si ca nu pot dormi linistiti cu gandul ca la cativa sute de metri departare de ei cresc vipere.
Autoritatile judetene au analizat sesizarea facute de grupul de localnici si au stabilit ca viata acestora nu va fi pusa in pericol. Astfel ca, reprezentantii AJPM BN au eliberat avizul pentru constructia fermei de vipere, iar constructia poate demara.
“In urma sesizarii primite de la un grup de localnici din localitatea Josenii Bargaului, reprezentantii AJPM BN au solicitat completarea documentatiei cu notificare din partea Directiei de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud. Pe baza analizei studiului de evaluare a riscului si impactului asupra starii de sanatate a populatiei, depus de catre beneficiar, Directia de Sanatate Publica a emis notificarea care avizeaza favorabil proiectul. Ca urmare, AJPM BN a emis actul de reglementare”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant a Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Oana Stetco.
Pentru o ferma de vipere este nevoie de trei incaperi: una pentru vipere, una pentru recoltarea veninului si alta pentru cresterea de soareci sau hamsteri, hrana principala pentru vipere.
O vipera produce 1,5 g de venin pe an si poate fi folosit ca si compozitie in unele medicamente. Singura fabrica de medicamente din Romania care foloseste venin de vipera se afla la Iasi, insa aceasta achizitioneaza veninul din strainatate.