La mai bine de 48 de ore de la jaful de la Raiffeisen, poliția tot nu a reușit să identifice autorul. De ce este acest lucru ciudat? Poate pentru că există imagini cu autorul și pentru că poliția bistrițeană are specialist în portrete robot.
Au trecut mai bine de 48 de ore de la jaful care a îngrozit întreaga țară. Poliția bistrițeană a dat câteva detalii în ziua producerii jafului, după care a intrat în silenzio stampa, deși atât mass-media, cât și omul de rând aștepta detalii despre acest incident petrecut în premieră în Bistrița. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Chiar în ziua în care s-a produs jaful, seara, la Vama Siret din Suceava era reținută o persoană cu cetățenie româno-ucraineană, despre care se bănuia că ar fi în spatele incidentului. Surse din interiorul IPJ au precizat pentru Bistrițeanul.ro că persoana în cauză ar fi fost adusă la Bistrița, unde ar fi fost audiată. Se pare că polițiștii nu au reușit să-l lege pe cetățeanul româno-ucrainean de acest jaf și au fost nevoiți să-i dea drumul.
Mai mult, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Bistrița, Sorin Corlățean, declara ieri că s-a deschis un dosar penal „in rem”, adică fără a avea în centru o persoană anume. Mai multe despre acest subiect puteți citi AICI.
Astăzi, la mai bine de 48 de ore, poliția bistrițeană nu numai că nu dă detalii noi despre caz, ci nici măcar nu confirmă sau infirmă că cetățeanul ridicat la Vama Siret a fost adus la Bistrița și luat în calcul în acest caz.
Deși surse susțin că poliția încă nu are un suspect pe care să-l poată lega de acest caz, la 48 de ore de la jaf, nu se dă presei un portret robot, care ar putea fi făcut atât pe baza amănuntelor oferite de martori, cât și cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere.
De ce acest lucru pare ciudat? Ei bine, poate pentru că în 2013, acum câțiva ani, poliția bistrițeană se lăuda că are un polițist specializat în portrete robot. Mai mult, tehnicianul criminalist în cauză ar fi învățat de la cel mai bun artist criminalist din lume, americanul Lois Gibson. Acesta a și intrat în cartea recordurilor pentru performanța de a fi realizat portrete-robot care au dus la prinderea a peste 1200 de infractori.
IPJ Bistrița-Năsăud nu doar că a avut ocazia să-și pregătească un om cu cel mai bun din lume, ci a primit și un laptop și o tabletă grafică, echipate cu software de editare, pe care polițistul a studiat tehnica de întocmire a portretului-robot după descriere.
„Tehnica de ultimă generație va ajuta la prinderea infractorilor, pe baza descrierii făcute de martori. De asemenea, polițiștii criminaliști vor putea edita și îmbunătăți imagini prelucrate de pe camere de supraveghere sau fotografii neclare”, declara cu mândrie IPJ în 2013. Mai multe detalii despre asta puteți citi AICI.
Deci unde-i portretul robot?!