Sunt plecaţi la muncă în străinătate şi mulţi nu şi-au putut lua liber pentru a veni acasă să fie cu cei dragi de Paşte. Bistriţenii plecaţi peste hotare sărbătoresc Paştele departe de casă şi spun că asta se simte, mai ales că e o sărbătoare care ar trebui să adune acasă şi la masă toată familia.
„Eu lucrez în Italia, sunt ajutor de bucătar. Am plecat la muncă în străinătate pentru că am un copil mic şi cu banii din ţară nu mă descurc. Sărbătoresc Paştele, dar niciodată nu va fi ca acasă. Mi-e dor în această perioadă de familie, de cum era sărbătoarea când eram copil”, ne-a povestit Andreia Mureşan, o tânără plecată la muncă în Italia.
Andreia a pregătit pentru astăzi salată de beouf, mâncarea ei preferată şi cozonac cu mac şi stafide. În ceea ce priveşte drobul de miel, tânăra spune că în acest an nu va gusta aşa ceva, dar să îşi va pregăti o costiţă de miel la cuptor.
Unii români plecaţi la muncă în străinătate primesc pachete cu cozonaci, drob şi pască de la cei dragi de acasă şi aşa încă îşi pot aminti gustul bunătăţilor pregătite în cuptor pentru sărbătorile pascale.
Sunt unii însă care nu au acelaşi noroc şi trebuie să se descurce singuri şi să îşi pregătească masa de Paşte cu ce se poate.
„Am găsit foarte greu vopsea pentru ouă. Vreau să fac şi eu câteva, doar sunt Paştele şi nu poate să treacă sărbătoarea fără ouă roşii. Aici nu ai cum să simţi frumuseţea acestei săbători, nu e ca acasă şi nu va fi niciodată”, ne-a povestit Ancuţa, o tânără plecată în Irlanda la muncă.
An de an, mii de bistriţeni petrec Paştele departe de familii şi fac mari sacrificii pentru a reuşi să pună bani deoparte, însă cu toţii recunosc că perioada sărbătorilor este grea pentru că atunci dorul de casă e mai mare.