Presa a publicat o parte dintre interceptările din dosarul procurorilor care instrumentează un caz incredibil – „Porcul și tortul”, care mai dă o palmă justiției române: o fostă grefieră a fost arestată, acuzată că ar fi intermediară între unii judecători și oameni care ar avea procese și ar fi dispuși să își cumpere cu bani și mâncare sentințele.
Un astfel de caz este cel al unui bărbat de 69 de ani din Bistrița-Bârgăului, Nicolae Truja. Acesta încearcă de peste 15 ani să intre în posesia unui teren moștenit de la bunica sa. În 2008 bărbatul a reușit să câștige definitiv și irevocabil terenul cu pricina, însă nici după aproape 10 ani de când Tribunalul i-a dat dreptate nu a reușit să intre în posesia lui.
„Prin decizia civilă nr. 229/2008 a Tribunalului Bistrița Năsăud mi s-a constatat dreptul de propietate asupra suprafeței de 2,32 ha, comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud, teren pe care l-am moștenit de la bunica mea și pentru care m-am luptat în instanță 12 ani. Deși am sentințe definitive și irevocabile (...) prefectul județului și conducerea comunei Cetate au refuzat să respecte decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud, sistematic, încălcând legea. După cum se observă din actele medicale anexate, sunt bolnav și cred că domnii aceștia, care prin nerespectarea acestor decizii sfidează legea și comit zilnic infracțiunea de nerespectare a hotărârilor judecătorești, așteaptă ca eu să mor să le rămână lor pământul”, scria el disperat conducerii EVZ. Întreaga scrisoare o puteți găsi AICI.
Omul a avut o sentință definitivă și irevocabilă dată încă din 2008 și în 2013 bărbatul a câștigat un nou proces la Judecătoria Bistrița împotriva Comisiei Locale pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor din comuna Cetate, dar și asupra Comisiei Județene pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privată asupra terenului, cele două comisii fiind obligate să îi plătească bărbatului o sumă de 10.000 de lei - reprezentând daune morale.
Chiar și așa, nici până astăzi el nu a reușit să intre în posesia terenului moștenit.
În 2014 a ajuns din nou în fața instanței de judecată, sperând să își recupereze terenul bunicii. În zadar însă... Au trecut trei ani de atunci și procesul este în continuare pe rol.
În mare, cam aceasta este povestea din spatele interceptărilor și a rechizitoriului apărut în presă zilele trecute, după ce o grefieră de la Tribunalul Bistrița-Năsăud, recent pensionată, a fost arestată pentru trafic de influență într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. În acest dosar apar informații conform cărora concubina lui Nicolae Truja ar fi încercat, pentru obținerea unei sentințe favorabile, să-i facă pe plac judecătoarei - trimițându-i prin intermediul grefierei cozonaci, oale cu sarmale, zacuscă, tort și carne de porc.
Reamintim că procurorii DNA susțin în actele de urmărire penală întocmite în cazul fostei grefiere Veronica Feher că aceasta ar fi pretins de la o femeie – Cornelia R. (concubina lui Nicolae Truja) prepararea unor anumite produse alimentare.
Este vorba despre 30 de borcane de zacuscă, doi cozonaci, un tort, o salată de boeuf, sarmale cu tot cu oala în care au fost fierte – „bunuri pe care grefiera le-ar fi primit promițând că în schimbul acestor foloase necuvenite va interveni pe lângă judecătoarea Vrânceanu Voichița față de care a lăsat să se înțeleagă că are influență și o va determina pe aceasta să emită o soluție favorabilă suspectului Turja Nicolae”, se arată în rechizitoriul procurorilor. Detalii despre acest subiect găsiți AICI.
Deși în interceptările publicate grefiera Veronica Feher i-ar fi dat de înțeles concubinei bărbatului că magistratul va emite o soluție favorabilă în acest dosar, la termenul de judecată din 29.11.2016 i-a spus că nu poate să pronunțe o hotărâre în dosar pe motiv că nu au fost atașate o serie de documente solicitate anterior. Nici până la arestarea grefierei dosarul nu s-a încheiat.
Judecătoarea Voichița Vrânceanu nu a reușit să ajungă încă la o concluzie, ba chiar mai mult: pe 20 martie, la aproape o lună după ce grefiera a fost arestată, judecătoarea a depus o cerere de abținere în acest dosar, colegii săi acceptând ca dosarul să fie repartizat aleatoriu în sistem și o altă instanță să preia soluționarea cauzei.
Conducerea Judecătoriei Bistrița spune că judecătoarea Vrânceanu Voichița se află la muncă.
Ba chiar mai mult, purtătorul de cuvânt al instituției transmite că în urma unei discuții avute cu judecătoarea, aceasta spune că până în prezent nu a fost citată în nicio calitate în dosarul instrumentat de DNA.