Aproape 8 milioane de euro sunt investiți în Parcul Industrial Bistrița sunt însă municipiul Bistrița se află abia pe locul 29 în topul orașelor din România unde se pot face cele mai bune afaceri. Bistrița a fost "detronată" de Deva, Târgoviște, Satu Mare și chiar Miercurea Ciuc.
Forbes România a publicat recent topul celor mai bune 40 de orașe pentru a face afaceri în 2015. Locul I este deținut de Timișoara, Cluj-Napoca situandu-se pe poziția a treia, după București. Bistrița a intrat și ea în top însă abia pe locul 29.
Jurnaliștii de la Forbes spun că topul "Cele mai bune orașe pentru afaceri" își propune, în afara de a arăta dinamica activității celor mai mari orașe din România, să analizeze care sunt punctele slabe și punctele forte ale orașelor care sunt și reședință, de județ având în vedere că peste jumătate din populația României trăiește la oraș.
"Ne propunem să identificăm și care sunt căile sustenabile de dezvoltare a orașelor din România care, pe lângă creșterea economiilor locale vor aduce și creșterea calității vieții" explică jurnaliștii de la Forbes.
Bistrița se află abia pe locul 29 în acest top deși în ultimi ani a beneficiat de investiții masive menite să atragă investitori.
Municipiul Bistrița este considerat, potrivit strategiei de dezvoltare 2014-2020 elaborată de Agenția de Dezvoltare Nord-Est un centru de concentrare economică cu profil mixt industrial și servicii. Are o populație de peste 70.000 de locuitori iar cel mai bogat miliardar din județ este Vasile Dan, cu 22 milioane de euro, care însă și-a axat afacerile în zona Beclean.
Principalele industrii dezvoltate la Bistrița se axează pe componentele auto, metalurgie, materiale de construcții și servicii.
"În județul Bistrița-Năsăud există companii importante, printre care producătorul de baterii auto Rombat, achiziționat de sud-africanii de la fondul de investiții Metair în 2012, pentru peste 40 de milioane de euro și Teraplast, companie care activează în domeniul instalațiilor și construcțiilor, din care omul de afaceri Dorel Goia deține 46,77% și care în primele nouă luni din 2014 a înregistrat un profit net de 5,81 milioane de lei, față de 4,78 milioane de lei în perioada similară din 2013" mai scriu jurnaliștii de la Forbes.
Autoritățile din municipiul Bistrița investesc aproape 8 milioane de euro într-un parc industrial menit să atragă și alte companii importante însă până acum nici una dintre firmele vizate de autoritățile locale nu au semnat contracte ferme prin care să își anunțe prezența la Bistrița în următorii ani. Investițiile în parc se pare că nu sunt însă suficiente, infrastructura de transport fiind un punct vulnerabil al județului.
"În judeţul Bistriţa-Năsăud specializarea industrială este dată de domeniu componentelor auto, dar şi de industria metalurgică. Printre firmele importante din judeţ se numără Leoni Wiring Systems, RAAL SA şi Dan STEEL Group Beclean SA. Locuitorii și investitorii din județul Bistrița-Năsăud sunt, alături de cei din Maramureș, cei mai defavorizați din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Cluj, Satu Mare, Sălaj) în privința infrastructurii de transport, potrivit unui raport realizat de ADR Nord-Vest" citat de Forbes.