Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  185 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Croitorul cu mâini de aur

17/02/2013 13:02:39  
Aşa l-a caracterizat în câteva cuvinte, unul din clienţi. În timp ce făceam acest interviu cu Nea` Gicu, a apărut o doamnă care dorea să îi fie strâmtaţi o pereche de pantaloni. Am întrebat-o de ce vine „La Gicu”. Mi-a arătat spre mâinile croitorului şi mi-a spus fără ezitare: „Are mâinile de aur”.

De fapt, ţinând cont că este croitor de 45 de ani nu e de mirare că Gheorghe Cozan este atât de apreciat. Interesant este ca majoritatea clineţilor săi sunt aceeaşi, de zeci de ani.

O dată cu trecerea anilor, clienţii lui şi-au adus la el şi copii, care la rândul lor s-au obişnuit să îşi facă hainele la croitorul de pe strada Dornei, „La Gicu”. Aşa se face că aici vin de peste 30 de ani profesori, doctori, avocaţi, procurori dar şi oameni de rând. Atât femei cât şi bărbaţi. Cu femeile este mai greu pentru că sunt mai pretenţioase, însă la cei 60 de ani ai săi, Nea` Gicu, ştie cam toate secretele croiului.

Chiar dacă moda este schimbătoare, croiul a rămas acelaşi”, spune Nea Gicu. „A dispărut doar trapezul, croiul evazat. Acum se poartă doar hainele strâmte, în rest nu e nimic nou. Fiecare poartă ceea ce îi place şi mai ales ce-i stă bine”.

Din 1990, de când şi-a deschis croitoria pe strada Dornei, lucrează împreună cu un fost coleg de profesională, alături de care a învăţat meseria, Vasile Pieptănaru. Amândoi fac croitorie mixtă: costume, pantaloni, fuste, rochii. De fapt orice se poate lucra din material. Preţurile nu diferă de cele din magazin însă calitatea e însă cu mult peste. Un costum pentru bărbaţi costă 200 de lei iar pentru femei 160 de lei, un pantalon e 50 de lei iar o fustă 35 de lei, toate cu materialul clientului.

Gheorghe Cozan mai face şi ceaprăzărie, mai pe româneşte, confecţionează tot felul de şepci, căciuli, băşti sau chipiuri. A furat această meserie de la un meseriaş din Cluj, pe vremea lui Ceauşescu, fiind trimis de Cooperativa Unirea, unde lucra la vremea aceea. De la el are şi calapodurile speciale pentru ceaprăzărie. Însă acum nu mai are pentru cine lucra. Clienţii l-au c-am părăsit. „Nimeni nu îşi mai face căciulă la comandă. Câţiva bătrâni dar şi ei foarte rar”, spune omul.

Se mândreşte însă că ştie o meserie care este pe cale de dispariţie şi pe care niciun alt bistriţean nu o cunoaşte. Croitoria o iubeşte. Maşinile de cusut Singer, la fel. Chiar dacă sunt vechi de peste 50 de ani, nu le-ar înlocui pentru nimic. Cu ele este învăţat şi cu ele face treabă.

Cu asta îmi câştig pâinea şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul acesta, că sunt de folos oamenilor”, spune croitorul. Poate coase la maşină şi cu ochii închişi, însă este atent de fiecare dată şi la cel mai mic detaliu pentru ca clientul să fie mulţumit. Zâmbetul de pe buzele unei femei sau al unui bărbat care îmbracă pentru prima dată o haină făcută de el este de mare preţ. Îşi respectă clienţii, îşi ţine promisiunile şi nu minte niciodată.

Pentru el, clientul este stăpânul lui. Acesta e şi secretul pentru care croitoria „La Gicu” este aşa cunoscută şi căutată de bistriţeni.

 

Lia Sas

8837 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro