Tot mai multe bistritence au ramas insarcinate in perioada de criza! Daca in anul 2009 au fost un numar de 2938 de persoane care au primit indemnizatii pentru cresterea unui copil, in 2010 numarul acestora a crescut considerabil si a ajuns la 3368.
Criza creste natalitatea in Bistrita-Nasaud! Numarul mamicilor care beneficiaza de indemnizatia de la stat pentu cresterea unui copil au crescut cu 636 de persoane in anul 2010 fata de anii trecuti.
Bistritencele sunt ingrijorate sa nu-si piarda locul de munca sau sa nu fie trimise in somaj asa prefera sa dea nastere unui copil.
“Am un copil de doua luni. Inainte de a ramane insarcinata se zvonea prin fabrica ca o sa se faca disponibilizari si m-am speriat ca o sa raman fara un loc de munca. Asa ca am discutat cu sotul meu si am hotarat sa facem un copil. Asta ca, acum stau si am grija de el, am venit asigurat timp de doi ani, si dupa ce o sa mi se termine concediul de maternitate, sefi sunt obligati sa mai angajeze minim sase luni”, spune o mamica.
Comparativ cu anii trecuti la nivelul judetului numarul copiilor nou-nascuti a crescut considerabil. Daca in anul 2008 numarul bistritenilor care beneficiau de indemnizatia pentru un nou nascut era de 2732, in acest an, pana la sfarsitul lunii trecute, au fost cu 636 mai multi.
“Numarul bistritenilor care beneficiaza de indemnizatie de la stat pentru cresterea unui copil, pana la sfarsitul lunii octombire au fost 3368. Comparativ cu anii trecuti numarul acestora a crescut considerabil tinand cont ca in anul 2008 au fost 2732 de bistriteni, iar in anul 2009 au fost 2938. La fel si numarul persoanelor care au renuntat la indemnizatie si au ales sa se intoarca la locul de munca a scazut. In anul 2008, 133 de bistriteni au ales sa se intoarca la locul de munca, iar in acest an au fost doar 68”, au declarat reprezentantii Agentiei pentru Protectie Sociala.
Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis vrea sa modifice indemnizatia pentru cresterea copilului si o sa o reduca la jumatate. Daca pana acum mamicile beneficiau de doi ani, timp in care stateau acasa si ingrijeau de micuti, perioada ar putea sa le fie reduse la jumatate.