Oferte de muncă sunt, în special în alimentaţie publică unde este criza mare de personal, dar lipsa de intres a celor care vor să se angajeze lasă un gust amar angajatorilor. În plin sezon estival în Bistriţa se găsesc zeci de afişe cu “angajez bucătar”.
Restaurantele din judeţ se confruntă cu o lipsă acută de personal, în special bucătari calificaţi. Deşi ofertele de muncă sunt generoase şi angajatorii sunt dispuşi să ofere multe facilităţi puţini sunt cei dispuşi să muncească “ca la carte”.
Salarii bune şi condiţii de muncă excelente sunt ofertele cu care angajatorii vor să îi atragă pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă.
Traian Ogâgău de la pizzeria Tonight a explicat pentru Bistriteanul.ro că “deşi salariile sunt atractive şi cerere de muncă există nu îmi explic ce fac cei care vor să se angajeze. Toţi vor să se angajeze dar să muncească cât mai puţin pe cât mai mulţi bani şi sunt şi necalificaţi în domeniu. Ori dacă sunt calificaţi nu ştiu să facă decât ciorbă şi cartofi prăjiţi. Şi aici ne întrebăm ce fac cei care organizează cursuri de calificare în domeniu, nu putine la numar, pe bani europeni chiar?! Sunt mulţi cei care vin cu cursurile de calificare făcute dar nu ştiu să gătească aproape nimic. Îmi rămâne o singură soluţie, să închiriez apartament şi să îmi aduc personal din altă parte dacă la Bistriţa nu găsesc”.
Pizzeria Tonight angajează bucatar şi ajutor de bucătar. Cei interesaţi de ofertă se pot prezenta cu CV-ul la pizzeria aflată pe Bulevardul Independenţei.
Aceeaşi problemă ca la Tonight este şi la Restaurantul „Casa Verona”. Administratorul acestuia, Ioan Şomodean, povesteşte că „am aceeaşi problemă cu bucătarii. Nu am găsit oameni care să dorească să muncească aşa cum trebuie. La mine un bucătar are salariul destul de mare şi tot nu găseşti angajaţi care să muncească aşa cum trebuie”.
„Eu caut bucătari pentru baza de agrement de la lac şi nu găsesc. Sunt mulţi care stau în şomaj în loc să vină să muncească şi să câştige mult mai bine decât primesc de la stat” a mai precizat acesta.