Ioan Iudean a lucrat 28 de ani în cadrul IPJ Bistrița-Năsăud. La inițiativa sa a fost inventată cartoteca palmară pentru ca și urmele de palme găsite la locul unei fapte să poată fi folosite. La pensionare, fiica sa i-a luat locul.Mama Paulei Iudean a fost dusă la spital să nască cu mașina de la criminalistică, iar fiica a crescut printre polițiști
Ioan Iudean a absolvit Școala de Poliție Câmpina în anul 1985. Trei ani a făcut multă muncă de teren în cadrul postului din Budacu de Sus, iar următorii 25 de ani nu s-a mai despărțit de criminalistică. Pasiunea sa a devenit atât de mare încât a vrut să revoluționeze sistemul și a adus o contribuție importantă la nivel național: a înființat prima cartotecă palmară, instrument cu ajutorul căruia criminaliștii puteau să compare și urmele de palmă.
„Cartoteca palmară a fost înființată la propunerea lui, neexistând până în acel moment posibilitatea de a compara urmele din palmă, doar urmele papilare. Prin această contribuție am reușit să dezvoltăm acest domeniu. A reușit de-a lungul timpului să transmită și fiicei lui dragostea pentru meserie, care fiică a urmat școala de agenți de poliție. S-a încadrat după pensionarea tatălui la Serviciul Criminalistic. Actualmente, lucrează tot pe dactiloscopie”, a povestit Dan Neagoș, șef serviciu Resurse Umane în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
„Domnul Ioan Iudean și-a descoperit pasiunea pentru dactiloscopie în cadrul unui curs. (…) Este un fenomen, putea să compare cu ochiul liber, fără să inverseze urme și șanțuri la impresiuni fiindcă avea o memorie fantastică. A fost de nenumărate ori detașat la mare pe parcursul celor trei luni de sezon estival fiindcă erau foarte multe spargeri în hoteluri și avea o memorie foartă bună. Se uita peste un set de impresiuni și reușea să le descopere. (…) Dacă îl vedeai comparând te îndrăgosteai de dactiloscopie, care nu e tocmai ușoară”, spune Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.
Paula Iudean, acum în vârstă de 28 de ani, și-a petrecut toată viața printre polițiști. Mama sa a fost dusă la spital să nască cu mașina de serviciu de la Criminalistică, iar fetița a crescut printre picioarele polițiștilor, la sediu. Toți o alintau „mica criminalistă”, iar în prezent ocupă locul lăsat gol după pensionarea tatălui său. Pe lângă această pasiune, Paula scrie și versuri, „la minut”, după cum spun colegii ei.
Cu tehnică modernă și cu învățăturile primite de la părintele său, tânăra promite să își depășească mentorul.