Primăria municipiul Bistrița nu are absolut niciun beneficiu din contractul cu Vitalia – a susținut în conferința de presă de ieri primarul Ovidiu Crețu. El spune că acesta este al doilea proiect unde s-a votat politic și a fost respinsă introducerea taxei pentru salubritate.
"Este o taxă pe care nu este nimeni bucuros să o instituie, dar legea 101 spune categoric, ca administrațiile publice locale au obligația să instituie taxe speciale. S-au adus diverse motive, spun eu politice pe tema aceasta, dar este clar că salubritatea costă și dacă costă, atunci trebuie să fie plătită de toți cetățenii pentru că dacă nu este plătită de toți cetățenii se întâmplă ca în cazul dinainte. Firma veche de salubritate a avut contract doar cu aproximativ 65 la sută dintre locuitori iar acești 65 la sută au trebuit să plătească mai mult pentru că deșeuri au produs și ceilalți, până la sută la sută" a spus primarul municipiului Bistrița în ultima conferință de presă. Acesta a recunoscut că Primăria municipiul Bistrița nu are absolut niciun beneficiu din contractul cu Vitalia.
"Din păcate nu am putut să creștem, cu toate c-am dorit acest lucru, taxa de salubritate. Am vrut ca ea să fie cu 10 la sută cel puțin mai mare decât tariful Vitaliei pentru a acoperi cheltuielile și totodată pentru a descuraja oamenii să vină la primărie când trebuie să încheie un contract cu operatorul de salubritate. ANRSC mi-a spus cât se poate de clar că nu! Taxa trebuie sa aibă valoarea tarifului! Nu avem voie să punem niciun procent în plus! Acest lucru ne deranjează pentru că avantajează Vitalia. Orice operator în domeniu prefera să trateze cu o singură persoană juridică, este vorba de primărie și să nu umble pe la fiecare cetățean să își colecteze banii, să se judece eventual cu ei dacă nu plătesc la timp... La fel, și cetății vor putea merge pe oricare linie... Lor le este indiferent!" a explicat Ovidiu Creți care este convins să „Vitalia nu va fi interesată să ducă să semneze contractele. Va fi interesată să se încheie cu primăria... Nu știu dacă lucrurile se vor schimba din punct de vedere legislativ, dar în orice caz, noi avem obligația să introducem această taxă, să o percepem și să plătim lunar operatorului din bugetul propriu indiferent dacă încasăm sau munca sau această taxă. Așa este legea!”
Din datele pe care le deține municipalitatea, până acum aproximativ 300 de asociații de locatari au contracte cu Vitalia și 5.000 de case (din cele aproximativ 9.000).