Copiii cu dizabilitati din judet, care nu au posibilitatea sa mearga la medicii specialisti pentru recuperare au acum o noua sansa! In curand, vor primi tratamente de recuperare la domiciliu, oferite de personal specializat.
Reprezentantii Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale au castigat anul trecut finantare pentru proiectul “Cresterea capacitatii autoritatilor publice locale din Romania in vederea sprijinirii copiilor cu dizabilitati in cadrul propriilor familii”.
Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 2.919.052 de euro. In proiect sunt cuprinse 18 judete din tara si sectoarele patru si sase din Bucuresti. Proiectul are o perioada de implementare de 13 luni si a inceput in luna martie a anului trecut.
Printre judetele care beneficiaza de acest proiect se numara si judetul nostru prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.
Proiectul este destinat copiilor cu dizabilitati, aflati in familii sau in grija unui asistent maternal si care nu au posibilitatea sa mearga la medici pentru recupere. Pentru acestia, personalul specializat al DGASPC va merge la domiciliu pentru a le oferi tratamente de specialitate.
In curand, va ajunge o autospeciala, dotata cu toata aparatura necesara pentru a trata un copil cu dizabilitati. Pe aceasta autospeciala va lucra o echipa mobila formata din logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupational, medic pediatru, educator specializat si asistent social. Acestia vor oferi sprijin copiilor cu dizabilitati, parintilor si specialistilor din comunitatea in care se afla copiii in vederea indeplinirii obiectivelor stabilite in planul de recuperare.
“Acest proiect este destinat in special copiilor cu dizabilitati care nu au sansa de a ajunge la un centru pentru a beneficia de tratamente de recuperare. In alte judete au ajuns deja masinile dotate cu aparatura necesara. O sa ajunga in curand si in judetul Bistrita-Nasaud. Echipajul este ca un fel de ambulanta dotata cu toata aparatura necesara. Valoarea aproximativa a unei astfel de masini este de 30.000 de euro, iar dotarile cu aparatura ajung pana la 75.000 euro”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa reprezentantul Ministerulul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Simona Oproiu.
Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud si-au propus ca in acest an sa poata oferi tratamente de specialitate pentru 50 de copii cu dizabilitati.
“Ne-am propus ca in acest an sa ajungem la 50 de copii. Nu avem cum sa ajungem la mai multi pentru ca acestia au nevoie in nenumarate randuri de tratamente de recuperare pana cand o sa vindece. Nu am facut deocamdata un calcul la ce costuri o sa ajungem cu tratamentele pentru un copil cu dezabilitati”, a precizat in cadrul aceleasi conferinte de presa, directorul general adjunct a DGASC, Olimpia Ababi.
Pe raza judetului sunt 915 de copii cu dizabilitati. Dintre acestia, aproximativ 200 nu pot ajunge la un centru de specialitate pentru a urma tratamente de recuperare si au nevoie ca echipa mobila sa se deplaseze la domiciliul acestora.