Investitii fara capatai! Zeci de noi constructii scolare sunt in santier in judetul Bistrita-Nasaud de ani de zile. Lucrarile au inceput in urma cu patru-cinci ani, insa banii nu au fost suficienti si pentru terminarea lor. Astfel, milioane de lei s-au dus pe apa sambetei.
Investitiile in scoli reprezinta un domeniu in care banii publici s-au cheltuit degeaba si cu nemiliuta. Din 2008, cladiri ale unor unitati de invatamant zac in degradare, pentru ca nu s-a mai alocat un leu pentru finalizarea lor. In judetul nostru, din cele 96 de santiere deschise intre anii 2006 - 2008, au mai ramas 80 in acelasi stadiu.
Inspectorul scolar general, Vasile Marc, a declarat ca "o sa facem o prioritizare pentru ca sunt foarte multe care nu se mai justifica, sunt localitati de unde copiii pleaca la alte scoli".
Grupul Scolar din Feldru se afla in santier inca din 2008. De atunci au fost alocate peste 10 miliarde de lei vechi, insa banii nu au fost suficienti pentru ca imobilul sa fie finalizat in proportie de 100%. Investitia se deruleaza prin Inspectoratul Scolar Judetean, iar conducerea administratiei publice locale nu poate interveni.
"Lucrarile la scoala din Feldru incepute din 2008 au fost stopate si ce s-a finantat pana acum cu peste 10 miliarde de lei se distruge in momentul de fata. Lucrarile sunt facute absolut in totalitate prin Inspectoratul Judetean Scolar: licitatie, constructie si absolut tot, au fost platite si lucrari anticipat care nu s-au facut, cladirea se distruge", a declarat Stefan Sangeorzan, primarul comunei Feldru.
Si in comuna Sant exista o gradinita nefinalizata. Lucrarile au inceput in urma cu mai bine de 5 ani, insa nici pana in ziua de azi nu s-au primit toti banii necesari pentru a fi terminata.
"Avem o gradinita inceputa din anul 2007 prin intermediul unui proiect derulat de Ministerul Educatiei si ISJ pentru care nu am mai primit finantare, in noua guvernare deloc. Lucrarile sunt sistate", a explicat primarul comunei Sant, Cornel Moisil.
Din cauza ca nu au mai fost alocati bani, o parte din cladirea Liceului "Constantin Romanu Vivu", din Teaca nu este racordata la reteaua de electricitate, nici acum, dupa patru ani de la inceperea lucrarilor.
Anul 2008 a fost cel in care guvernul de atunci a anuntat inceperea constructiei a patru campusuri in judetul nostru: la Bistrita, Beclean, Teaca si Lechinta. In 2012, niciunul dintre acestea nu este finalizat.
Cert este ca elevii din mediul rural au dreptul sa invete in aceleasi conditii ca cei din oras. Mai mult, acestia nu ar trebui sa fie nevoiti sa se trezeasca la ora 6:00 sau chiar 5:00 numai ca sa prinda microbuzul scolar. Mai multi primari din judet considera necesar ca situatia acestor cladiri nefinalizate sa fie cunoscuta si de catre Ministerul Educatiei.
In acest sens, primarii i-au cerut inspectorului scolar general al ISJ Bistrita Nasaud, Vasile Marc, si prefectului Cristian Florian sa informeze ministerul de resort in legatura cu stadiul lucrarilor.