În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Municipal, care a avut loc astăzi, consilierii s-au arătat indignați de introducerea taxei speciale de salubritate, dar, până la urmă, au votat proiectul de hotărâre. Bistrițenii vor plăti 10 lei taxă specială de salubritate.
Prima care a luat cuvântul în cadrul ședinței extraordinare de astăzi a fost consilierul local Mioara Seica. Ea a fost prima care a dorit să își arate nemulțumirea față de majorarea tarifului de salubritate cu 50%.
„În primul rând, această fantomă a mizeriei Vitalia trebuie să plătească pentru paguba pentru cetățenii municipiului Bistrița. Cred că ați văzut și dumneavoastră, domnule primar și toți din această sală cum arată zonele de colectare din oraș, dezastruos, din păcate. Acum, sigur, suntem puși în fața faptului împlinit, trebuie să luăm urgent decizii, să găsim soluții. Vreau să știu în cât timp vor fi eliberate acele semiîngropate de mizeria care deja stă de prea multă vreme acolo, care a adunat muște, șobolani, ca să nu mai vorbim de mirosul insuportabil. Apreciez faptul că s-au pus acele containere de urgență, să poată lumea să depoziteze în ele, dar, până atunci, ce se întâmplă cu cele arhipline? Am făcut și niște poze care nu aș vrea să fie publicate, iar în ce privește tarifele, oare nu puteam găsi înțelegere cu firma Supercom de a nu crește tarifele pentru această perioadă de grație, ca să spun așa? Tocmai ca să dovedim că firma este pregătită să facă aceste servicii și în continuare. Să ne gândim și la cetățean, este destul de mult, e diferența mare de tarif”, a spus Mioara Seica.
Consilierul Florin Chereji și-a spus și el punctul de vedere, iar conform acestuia ar trebui găsită o altă soluție, căci ceea ce se întâmplă este „anormal”. „Taxa de salubritate nu este soluția pentru o derulare corectă a acestui serviciu public. (…) Ar trebui găsită o altă metodă de colectare a banilor de la populație. Să instituim o amendă pt cei care nu au contract. (…) Lezăm ceilalți participanți la licitația inițială. Sunt niște lucruri anormale. (...) Nu o să pot vota pentru acest tarif, dar măcar să ne gândim foarte bine pentru viitor cum facem”.
Ca de obicei, a luat cuvântul și consilierul Ioan Peteleu care a spus că această majorare nu este o măsură normală într-o situație de urgență. Conform acestuia, o situație de urgență cere o cu totul altă abordare: „Dacă vi se pare normal ca într-o situație de criză cum este aceasta să creștem tarifele. De obicei, nu se percep bani în plus, se vine chiar dimpotrivă, cu reduceri, ca să se rezolve aceste situații de criză. Rugămintea mea este să aveți curajul să le spuneți cetățenilor că taxa va crește cu 50%”.
Primarul Bistriței a explicat că este singura soluție care a fost găsită în această situație și abia peste șase ani vor putea fi găsite alte variante: „Nu există alt operator în afară de Supercom care să colecteze deșeurile. (...) Începând de săptămâna viitoare, cu condiția să se semneze contractul, se va intra pe baze contractuale. Atunci vom discuta toate detaliile de a se rezolva problemele. (...) Ceea ce face Supercomul, face voluntariat. Referitor la proiectul în care suntem ca membri ADI cu acea finanțare europeană, eu aș vrea să amintesc faptul că în 2009 am vrut să ies din acel contract. În orice caz, a crede că poți face altceva decât să institui taxă atunci când cetățenii nu contractează, înseamnă că nu cunoști legislația. (...) Cetățeanul care nu contractează sau care nu-și onorează contractul este taxat printr-o taxă specială pe care unitățile administrativ-teritoriale sunt obligate să le instituie. (...) La nivel de județ avem un operator unic, nu se poate altfel. Domnul Avram care era viceprimar a insistat să mergem pe cinci operatori la nivel de județ. (...) Negocierea care s-a făcut cu Supercom s-a făcut în condiții de presiuni”, au fost explicațiile primarului.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat în Consiliul Local Bistrița cu 11 voturi „pentru”, astfel că bistrițenii vor plăti 10 lei taxă specială de salubritate.