La jumătatea lunii martie 2014, CJ BN a publicat în SEAP un anunț de licitație, pentru găsirea unei firme care să furnizeze un sistem informatic pentru registrul agricol. Acesta ar urma să facă conexiunea între 15 primării din județ și principalele baze de date ale Ministerului Administrației și Internelor, a ANCPI, APIA, Finanțe.
Dacă primul proiect de acest fel s-a desfășurat fără niciun fel de emoții și probleme, pentru al doilea proiect problemele au început de mai bine de un an și jumătate. Miza este suma uriașă accesată de Consiliul Județean, peste 5 milioane de lei pentru fiecare proiect în parte.
Pentru al doilea proiect au fost depuse patru oferte de mai multe firme de soft din România, trei dintre acestea fiind considerate conforme.
Ca urmare a contestațiilor formulate în procedura de achiziție publică, comisia de licitație a CJ a fost nevoită, de mai multe ori, să reevalueze ofertele în conformitate cu deciziile Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.
În cele din urmă, s-a stabilit câștigătoare firma Power Net Consulting din București, care a avut o ofertă de 2,9 milioane lei (plus TVA).
Nici așa nu s-a rezolvat problema! Una dintre firmele participante la licitație, nemulțumită de decizia luată de comisia de licitație a CJ a contestat, din nou rezultatul, deși ieșise din termenul legal de contestare. Suprinzător, CNSC-ul i-a dat dreptate!
În aceste condiții, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a văzut nevoit să ceară anularea deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor în instanță. Pentru aceasta, are însă nevoie de sprijinul unui avocat, sau a unei case de avocatură, pe care conducerea CJ este dispusă să îl plătească din suma, de peste un milion de lei, făcută economie ca urmare a licitației.
Termenul însă este unul destul de scurt, pe 10 septembrie existând deja prima înfățișare în acest dosar. Procesul ar trebui să se termine foarte repede deoarece, dacă până pe 6 noiembrie 2015 nu se finalizează implementarea proiectului, banii vor fi pierduți.
Proiectul prevede gestiunea în sistem informatic a suprafețelor agricole pentru localitățile: Ciceu Giurgești, Galații Bistriței, Căianu Mic, Dumitra, Șintereag, Șieu Odorhei, Budești, Tiha Bârgăului, Șieuț, Poiana Ilvei, Romuli, Miceștii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Silivașu de Câmpie și Urmeniș.
„Având în vedere complexitatea dosarului, importanța și valoarea contractului, precum și necesitatea asigurării asistenței juridice specializate în domeniul achizițiilor publice, consider că se impune pentru întărirea apărării instituției în acest dosar, achiziționarea de servicii juridice de asistență și reprezentare” se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre inițiat de președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.
Acest proiect de hotărâre va intra în dezbaterea consilierilor județeni în ședința de zilele viitoare. Ei vor decide dacă sunt de acord sau nu ca județul și instituția să fie reprezentate în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj de un avocat sau o casă de avocatură.