Deși i-a avertizat că hotărârea luată nu este legală, aleșii Bistriței au făcut ureche șută, motiv pentru care s-au trezit acționați în judecată de Instituția Prefectului. Ei nu au vrut să revină asupra unei decizii prin care o firmă ce a obținut de la Primăria Bistrița un teren a cerut modificarea contractului de cesiune.
15 ani a avut la dispoziție o firmă care în anul 2000 a obținut de la Primăria Bistrița o suprafață de teren de 2319 metri pătrați situat pe Calea Moldovei pentru a-și construi o fabrică.
După 11 ani în care nu a făcut nimic, concesionarul s-a răzgândit și a anunțat municipalitatea că ar vrea să amenajeze acolo terenuri de sport.
În urmă cu 15 ani, municipalitatea a semnat contractul de cesiune cu societatea Rodob S.R.L pentru o perioadă de 49 de ani. În 2007, contractul de cesiune a fost preluat de cu SC Mercurcom Impex SRL însă fără acordul municipalității.
Prefectura susține că concesionarea a fost legală, dar modificarea firmei care să ducă acest contract mai departe nu este legală. În plus, deși a avut 15 ani la dispoziție, nici una dintre cele două societăți nu a respectat proiectul inițial prin care s-a stabilit construirea unei fabrici în zona cu pricina.
În 2011, societatea, care a plătit redevență pentru terenul cu pricina an de an, a anunțat că nu mai vrea să construiască o fabrică, ci o bază sportivă cu terenuri de sport.
Consilierii municipali au discutat la finele anului trecut despre modificarea acestui contract și au stabilit că firma poate să construiască acolo terenurile de sport, vestiare și parcare, însă durata contractului nu va mai fi de 49 de ani ci de 10 ani.
Chiar și așa, prefectul spune că decizia este nelegală deoarece nu este vorba de o modificare de contract, ci de un nou contract de concesiune și despre alți concesionari.
Nici departamentul juridic al primăriei și nici secretarul municipiului Bistrița, Floare Gaftone, nu au fost de acord cu acest proiect de hotărâre refuzând să îl semneze de legalitate întrucât nu au fost respectate clauzele din contractul de concesiune semnat în anul 2000.
Cu toate acestea, aleșii de la municipiu au ținut cu dinții de acest contract și au trecut peste toți și toate și au menținut hotărârea nelegală...
Deși prefectul le-a cerut să revină asupra deciziei, încăpățânarea aleșilor a fost la cote maxime! Nu au acceptat nici solicitarea prefectului care le-a cerut să revină asupra deciziei.
Fără să mai stea pe gânduri, prefectul Ioan Țintean a acționat Consiliul Local în judecată, solicitând anularea deciziei nelegală adoptată de aceștia.
Deși plângerea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud din 1 aprilie, până acum nu s-a stabilit un prim termen de judecată. În aceste condiții, o sentință va veni abia peste câțiva ani, timp în care terenul rămâne în continuare abandonat, numai bun ca romii care s-au mutat în zonă să-și „extindă” teritorul.