Decizia a fost luata astazi in cadrul conferintei judetene de alegeri a filialei PC Bistrita-Nasaud. Evenimentul a fost supervizat de vicepresedintele PC, Maria Grapini. Liderul conservator a criticat in termeni duri fosta alianta cu PSD, spunand ca PC este tot mai aproape de politica si liderii Partidului National Liberal.
Cei peste 270 de conservatori bistriteni prezenti astazi in Aula Magna a Extensiei bistritene a Universitatii Babes-Bolyiai si-au ales o noua conducere. Astfel, noul presedinte al PC BN este Claudiu Sorin Rosu-Mares, in timp de Constantin Pamfiloiu a fost ales cu majoritate de voturi in functia de prim-vicepresedinte al acestei formatiuni politice. Pe cele sapte functii de vicepresedinte au fost alesi urmatorii: Ionel Buf, Alexandru Mircea, Valer Petrehus, Iulian Cristian Stroe, Valentin Lupsan, Ioan Pacurar si Sorin Puscas.
La conferinta judeteana de alegeri a PC Bistrita-Nasaud au luat parte si reprezentantii PSD, senatorul Dan Prunea, liberalii Dorin Dobra si Stelian Dolha, Matei Lacatus de la Asociatia Romilor social-democrati si reprezentantii PRM.
Un partid, doi presedinti
Dupa alegerea lui Dan Voiculescu in functia de presedinte de onoare, aceasta demnitate a fost propusa de Maria Grapini sa devina functionala si in teritoriu. Prima filiala care a votat pentru oficializarea acestei functii a fost Bistrita-Nasaud, noul presedinte de onoare fiind profesorul Ionel Tompa.
Politician cu state vechi pe esicherul politic bistritean, Ionel Tompa a inventat, practic, acest partid in Bistrita-Nasaud, asta dupa ce a ocupat functii de conducere in defunctul PUNR, adica a Partidului Unitatii Nationale Romane, unde a functionat alaturi de Ovidiu Teodor Cretu, Viorel Cotutiu sau Ioan Aurel Rus. Dupa ce va pune pe picioare PUR (Partidul Umanist Roman), Ionel Tompa va ocupa si functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean si va candida, fara succes, pentru fotoliul de primar al municipiului Bistrita. Dupa esecul la alegerile din 2008, Tompa isi prezinta demisia din partid, dar revine la inceputul lui 2010, dupa ce PC BN a intrat in disolutie. Face parte din liderii conservatori care a criticat tot timpul alianta cu PSD, considerand-o total neproductiva pentru politica conservatoare.
Dupa alegerea in functia de presedinte de onoare, Tompa a spus ca ramane in echipa de conducere si va continua sa faca politica.
Noul presedinte executiv al PC BN este un necunoscut in politica, ex-membru al PSD, fost director al Directiei Agricole in vremurile cand PSD si PDL se aveau ca fratii, adica in 2009. Claudiu Sorin Rosu-Mares are o misie cat de poate de grea, obiectivul trasat de conducerea centrala fiind de obtinerea a 10 procente la alegerile locale. Personal, cred ca acest obiectiv este unul aproape imposibil, conservatorii putand spera daca merg pe liste proprii la cel mult 5 sau 6 procente.
Spre o alianta cu liberalii
Prezenta la Bistrita pentru a superviza conferinta judeteana de alegeri a PC Bistrita-Nasaud, Maria Grapini a criticat in termeni destul de duri fosta alianta cu PSD. Ea a recunoscut faptul ca acesta „legatura” a adus doar deservicii si probleme de imagine PC-ului: „ Sa fim atenti de acum incolo cu cine facem aliante, pentru ca daca noi am fost loiali, PSD s-a comportat total neprincipial”, spune Grapini.
In acest context, Maria Grapini a subliniat in repetate randuri doctrina de dreapta a PC si nevoia de o alianta cu PNL, pentru ca „noi nu vem aroganta sa credem ca vom guverna vreodata singuri”. De asemenea, Maria Grapini a confirmat faptul ca PC va face parte din viitorul guvern de criza care ar putea veni dupa acceptarea motiunii si caderea actualului Guvern Boc 5.
„Atat Antonescu, cat si Ponta au fost de acord cu toate propunerile Partidului Conservator care vizeaza managementul recesiunii. Sunt propuneri pertinente si care vor fi puse in aplicare imediat ce vom avea un guvern de criza si in care vom avea ministerele noastre”, a mai explicat Grapini.
In privinta politicii de aliante, Maria Grapini a confirmat faptul ca fiecare filiala judeteana va incheia protocoale de colaborare cu acea formatiune politica care va fi de acord cu politica dusa de conservatori. Grapini a precizat ca aceasta politica „liberala” fata de aliantele politice este conditionata de un singur lucru: obtinerea celor 10 procente la alegerile locale, adica obtinerea unui numar cat mai mare de consilieri locali, judeteni, primari sau viceprimari.
O analiza a evolutiei Partidului Conservator o vom face-o in zilele care urmeaza.