Concursul nostru de Dragobete a avut un succes nebun printre cititorii noștri, iar acum ne aflăm într-o mare dificultate: avem mai multe texte demne de premiat și am avea din nou nevoie de ajutorul cititorilor să alegem premianții. Comentariile voastre, Like-urile și distribuirile vor conta! Ne ajutați?!
Știam că cititorii noștri sunt cei mai buni, dar nu ne-am gândit că sunt atât de talentați la scris. Imediat ce am lansat concursul ”Dragobetele sărută fetele și Bistrițeanul.ro le premiază!” scrisorile au început să curgă pe adresa redacției. Dacă unii cititori au fost mai timizi și au trimis doar câteva rânduri în care au argumentat pe scurt de ce ar trebui să sărbătorim Dragobetele, atașând și fotografii în costum popular, alții ne-au uimit cu talentul și seriozitatea cu care au tratat provocarea noastră. Astfel că ne-am trezit în situația de a avea mai multe texte demne de premiat și avem nevoie de ajutorul cititorilor pentru a face departajarea. Am decis că timp de două zile, sâmbătă și duminică, la interval de câteva ore, să publicăm cele mai bune texte și în funcție de feed-back-ul cititorilor vom decide cine ia premiile I, II și III. Impresionată de succesul concursului și de dragostea arătată de cititorii noștri pentru tradiții, Virginia Linul - LinIA Tradițională și Larisa Bancea - Laris ART (sponsorii concursului) au decis să suplimenteze fondul de premii, astfel că vom mai avea și câteva mici premii pentru ”mențiuni”.
Începem cu unul dintre primele mesaje primite, care ne-a impresionat. Aprecierile și comentariile voastre, like-urile și distribuirile vor cântări mult în desemnarea premianților concursului ”Dragobetele sărută fetele și Bistrițeanul.ro le premiază!” - dă click pentru a afla mai multe detalii despre concurs.
De ce Dragobetele?
De la bun început, nu vreau să se creadă că este cineva împotriva americanilor sau a altor state. Nu am nimic împotrivă ca îndrăgostiţii să sărbătorească în mai multe zile pe an, dar consider că e foarte important pentru dezvoltarea noatră ca regiune, ca ţară, ca indivizi, să nu ne pierdem dragostea pentru tradiţiile păstrate şi moştenite de la înaintaşi.
Se spune că un sportiv de performanţă este cel mai bun ambasador al unei ţări, dar vedem că fiecare ţară când ajunge să se prezinte la un nivel înalt, la o olimpiadă sau un campionat mondial, se bazează în clipurile sau scenetele de prezentare pe obiceiurile specifice ţării sale. Costumele populare şi tradiţiile sunt, cred, singurele care ne deosebesc categoric de orice alt stat. Se vorbeşte mult de plagiat, dar referitor la tradiţional şi tot ce e legat de acesta, nu avem nici un dubiu că se poate găsi vreo asemănare între ceea ce e al nostru şi moştenirea altei regiuni sau ţări.
În ultima vreme am citit despre multe lansări de haine pe linia tradiţională. Avem cu ce să ne mândrim şi nu trebuie să-i lăsăm pe alţii din alte regiuni să se inspire şi să aibă succes cu o colecţie vestimentară bazată pe costumele populare bistriţene. Ne-au fost lăsate nouă de către înaintaşi şi noi ar trebui să fim cei care le valorifică. Poate sună cam dur, dar dacă uităm de tot ce reprezintă tradiţionalul bistriţean, uităm de noi, uităm de ceea ce ne deosebeşte de alţii, uităm de unde am pornit şi nu în ultimul rând, risipim avuţia moştenită.
O regiune fără trecut e nestatornică, o casă fără temelie va fi distrusă, o formă fără fond e uşor de contrariat...
Claudia Dunca