Concursul nostru de Dragobete a avut un succes nebun printre cititorii noștri, iar acum ne aflăm într-o mare dificultate: avem mai multe texte demne de premiat și am avea din nou nevoie de ajutorul cititorilor să alegem premianții. Comentariile voastre, Like-urile și distribuirile vor conta! Ne ajutați?!
Știam că cititorii noștri sunt cei mai buni, dar nu ne-am gândit că sunt atât de talentați la scris. Imediat ce am lansat concursul ”Dragobetele sărută fetele și Bistrițeanul.ro le premiază!” scrisorile au început să curgă pe adresa redacției. Dacă unii cititori au fost mai timizi și au trimis doar câteva rânduri în care au argumentat pe scurt de ce ar trebui să sărbătorim Dragobetele, atașând și fotografii în costum popular, alții ne-au uimit cu talentul și seriozitatea cu care au tratat provocarea noastră. Astfel că ne-am trezit în situația de a avea mai multe texte demne de premiat și avem nevoie de ajutorul cititorilor pentru a face departajarea.
Am decis că timp de două zile, sâmbătă și duminică, la interval de câteva ore, să publicăm cele mai bune texte și în funcție de feed-back-ul cititorilor vom decide cine ia premiile I, II și III. Impresionată de succesul concursului și de dragostea arătată de cititorii noștri pentru tradiții, Virginia Linul - LinIA Tradițională și Larisa Bancea - Laris ART (sponsorii concursului) au decis să suplimenteze fondul de premii, astfel că vom mai avea și câteva mici premii pentru ”mențiuni”.
Acesta este cel de-al şaseleaa mesaj care ne-a impresionat. Aprecierile și comentariile voastre, like-urile și distribuirile vor cântări mult în desemnarea premianților concursului ”Dragobetele sărută fetele și Bistrițeanul.ro le premiază!” - dă click pentru a afla mai multe detalii despre concurs.
De ce Dragobete si nu Valentin
Pentru ca suntem romani si trebuie sa fim mandrii de cultura si traditiile noastre. Valentin inseamna comert. Nu are radacini romanesti. A intrat la noi pe piata dupa revolutia din 1989 cu alte gramezi de kitchuri occidentale. Si noi le-am inghitit ca fiind bune.Dragobetele nostru are radacini adanci pe aceste meleaguri, dupa unele surse chiar din timpurile dacilor. Numele sarbatorii era putin diferit de la zona geografica la alta. Si obiceiurile erau usor diferite, dar semnificatia a fost mereu aceeasi.
A fost mereu o sarbatoare a tineretii, a frumusetii si a iubirii, a recunoasterii si declararii a dragostei fata de celalat. Nu intru in detalii si semnificatii, acestea se gasesc cu nemiluita pe diverse site-uri.Este mai special cu ceva Valentin? Luam de bune tot ce ni se arunca in fata in loc sa fim mandrii de traditiile noastre, care ar trebui cu totii sa le dam mai departe urmasilor.
De ce sa nu sustinem Dragobetele si sa il impunem noi Europei? De ce sa nu profitam si noi de frumusetiile noastre. Si strict economic vorbind am avea de castigat prin sustinerea valorilor, traditiilor si obiceiurilor noastre. Si mesterii nostrii pot confectiona obiecte traditionale, specific tuturor sarbatorilor noastre stravechi, nu trebuie sa ne multumim cu marfuri proaste de prin China sau alte meleaguri. Sustinand traditiile locale, mesterii nostri si produsele traditionale sau cele locale, romanesti in general, vom fi mai bogati un pic cel putin spiritual daca nu economic.
Desi sprijinind productia autohtona este imposibil sa nu inceapa sa miste.Asadar, putem la fel de bine sa ne strangem in brate iubitele sau sotiile, sa le daruim flori si vorbe faine si cu ocazia Dragobetelui nu neaparat de ziua Valentinului. Si mai bine si mai fain ar fi sa facem asta zilnic !
Mandra draga, romancuta,
Sa imi dai a ta gurita
S-o sarut cu drag si foc
De dragoste si de noroc.
Sa te strang la pieptul meu
Sa-mi alin eu dorul greu,
Azi si maine si apoi,
Sa ne iubim amandoi !
Astea fiind spuse va doresc numai bine si sa fim sanatosi si iubiti !
Narcis MURESAN