Tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, aflaţi în situaţii de risc, au avut parte de consiliere şi programe educative speciale în cadrul unui proiect finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Scopul proiectului a fost să le faciliteze tinerilor încadrarea pe piața muncii.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, Asociaţia Consultanților în Dezvoltare Comunitară Suceava și Jazzmontor AS Norvegia implementează proiectul „O şansă pentru viitor - Servicii integrate pentru tineri aflați în situație de risc într-un Centru Social Multifuncțional”.
Proiectul este finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, perioada de derulare a proiectului fiind martie 2015-aprilie 2016.
Activitățile se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, aflaţi în situaţii de risc, oferind un set de servicii educaționale menite a facilita inserția acestora pe piața muncii.
Aceste servicii au constat în formare profesională, instruire non-formală, consultanță, consiliere vocațională și consiliere privind cariera.
În județul Bistrița-Năsăud s-au înființat, în cadrul proiectului, două Centre Sociale Multifuncționale, la Liceul Tehnologic Forestier Bistrița și Liceul Tehnologic Lechința.
În perioada ianuarie-aprilie 2016 s-au desfășurat mai multe programe de formare, prin care cei 200 de tineri în situație de risc au dobândit competențe și calificări noi - competențe antreprenoriale și informatice, limba engleză, manichiură-pedichiură, lucrător în gospodărie agroturistică.
De asemenea, tinerii din județul Bistrița-Năsăud au participat și la 4 ateliere tradiționale susținute de meșteri populari. Produsele realizate în cadrul atelierelor de pielărie, țesătorie, împletituri papură și cusut mărgele vor fi expuse în cadrul unei expoziții tematice organizate de Inspectoratul Școlar Județean și partenerii.
Proiectul „O șansă pentru viitor” răspunde astfel unei nevoi reale, de facilitare a inserției pe piața muncii pentru tinerii aflați în situație de risc din județele Suceava și Bistrița-Năsăud.
Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud