Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  29 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Colonelul Viorica Selejan, doamna in uniforma de pompier

14/03/2012 14:50:53 Anamaria CADIS  
Viorica Selejan, contabilul sef al Inspectoratului Pentru Situatii de Urgenta Bistrita, este una dintre putinele femei care au avut ocazia sa imbrace uniforma de pompier in judetul nostru. Desi nu a facut scoala militara spune ca mereu si-a dorit sa lucreze intr-o institutie militarizata. De peste 20 de ani visul i s-a implinit...

Colonelul Viorica Selejan este contabil sef al Compartimentului Financiar Contabil din cadrul ISU BN si de mai bine de 17 ani isi petrece opt ore pe zi alaturi de pompierii militari. De 12 ani are grad militar si din 2005 poarta uniforma militara zilnic. Se declara mandra de uniforma pe care o poarta si spune ca de cate ori iese pe strada oamenii se uita cu respect si admiratie la ea atunci cand ii vad epoletii de umeri.

Desi viata intr-o institutie militarizata nu este usoara, colonelul bistritean este mandra de locul de munca pe care il are.

Din 1971 si pana in 1991 am lucrat in sistemul civil apoi in '91 am intrat in sistemul militar. Mai intai intr-o unitate militara, iar din 1995 am venit la ISU. Nu mi-a fost foarte greu sa fac trecerea si nici sa ma acomodez aici pentru ca stiam deja cutumele militarilor. Pot sa spun, insa, ca este mai usor pentru femei in institutiile militarizate decat in unitatile civile. In primul rand pentru ca este foarte multa disciplina si respect”, povesteste colonelul Viorica Selejan.

La inceput am avut totusi putine retineri cu privire la ceea ce voi gasi cand voi ajunge aici, mai ales ca atunci erau chiar mai putine femei decat acum. Dar temerile mele nu au fost intemeiate, inca de la incput am simtit ca suntem respectate iar militarii si ofiterii de-o potriva au dat dovada de bun simt si amabilitate in ceea ce ne priveste”, explica contabilul sef al ISU.

Colonelul Selejan spune ca uniforma militara a fost unul dintre visele ei dintotdeauna.

Nu a fost tocmai o intamplare faptul ca am ajuns aici pentu ca mi-am dorit dintotdeauna sa lucrez in sistemul militar sau macar sa am pe cineva in familie care sa lucreze aici. Nu am urmat o cariera in acest domeniu si am facut facultatea de Stiinte Economice la Cluj, dar pana la urma am ajuns tot aici”, spune Viorica Selejan.

Potrivit contabilului sef de la ISU femeile sunt extrem de apreciate in unitatile militarizate si protejate de colegii lor chiar daca nu lupta cot la cot cu acestia in timpul operatiunilor.

Sunt putine femei in unitatile militare si mult mai multi barbati, dar femeile sunt apreciate, sunt respectate si sprijinite in ceea ce fac. Camaraderia este cuvantul de ordine in aceste unitati chiar si atunci cand vine vorba de femei”, descrie colonelul Selejan atmosfera de la ISU BN.

Chiar daca face munca de birou si nu a participat niciodata la interventiile efective ale colegilor sai, Viorica Selejan spune ca tresare ori de cate ori aude sirena in curtea institutiei si nu a reusit sa se obisnuieasca cu acest lucru nici dupa atatia ani, avand emotii ori de cate ori pleaca pompierii in misiune.

De cand am venit aici si pana cand s-a profesionalizat institutia si nu mai sunt incadrati militari in termen, ma umpleam de emotie ori de cate ori era o manifestare oficiala sau o depunere de juramant. Fiind si mama de baiat ma impresiona profund momentul in care ii vedeam venind sau plecand pe acei tineri militari. Era o emotie pe care nu o pot descrie in cuvinte”, marturiseste cu voce tremuranda colonelul de la ISU.

Dupa atatia ani simt si acum un spasm in suflet atunci cand aud sirena in curte sau cand sunt pe strada. In momentul in care aud o masina de ambulanta intorc repede capul sa vad daca nu sunt de-ai nostri”, marturiseste colonelul.

5288 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro