Una dintre condițiile obligatorii pentru ca şi Colibița să fie declarată staţiune turistică de interes naţional este ca localitatea să fie racordată la apă și canalizare. Dintre toate localitățile din judeţul Bistrița-Năsăud care au mai puțin de 2.000 de oameni singura care va intra la proiectare şi finanţare europeană este Colibița.
La finele anului trecut în prezența conducerii Consiliului Județean s-a semnat contractul de asistență tehnică pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire în proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată pentru Bistrița-Năsăud.
Master planul de apă și canalizare, faza doua, implementat de Aquabis, prevede ca în anul 2020, 98 % din populația județului va avea acces la apă curentă și 75 la sută la canalizare.
Până în toamna acestui an trebuie întocmite studiile și documentațiile și grupul de firme care a câștigat contractul privind asistența tehnică a acestui proiect, și va încasa 5 milioane de euro, va trece la scrierea cererii de finanțare.
„Sunt niște condiționalități de la Comisia Europeană, care finanțează acest Master plan de apă și canal - nu se finanțează aglomerări mai mici de 2000 de persoane la rețele de canalizare. Cel mai important lucru - și aici aș vrea să mulțumesc celor care s-au implicat şi au reuşit să-i convingă pe cei de la Comisia Europeană să ne finanțeze Colibița, care nu se încadra aici, neavând aglomerare mai mare de 2000 de persoane. Ţinând cont că este principala sursă de alimentare cu apă a județului, unde există riscuri foarte mari de poluare dacă nu se face canalizare, să ne ajute și să intrăm cu aceste lucrări eligibile. Sunt practic lucrări de artă, ținând cont de terenul accidentat de acolo, trebuie foarte multe stații de pompare și sunt de ceva milioane de euro pe care nu avem de unde să le susținem”, susţinea preşedintele CJ, Radu Moldovan la semnarea contractului de asistenţă între Aquabis şi Asocierea SC TPF CProject SRL – Compania de Consultanță și Asistență Tehnică (CCAT) – Getinsa-Payma SRL.
În aceste condiții, Colibița ar putea deveni, într-un final, stațiune turistică de interes național.
Demersurile pentru declararea Colibiței ca stațiune turistică de interes local sunt pornite de multă vreme, însă până acum nu s-au materializat, cu toate promisiunile făcute de autorități.