24 de familii din Bistrița vor găzdui elevi din Portugalia, Croația, Italia, Grecia, Turcia și Cehia implicați într-un proiect european coordonat de profesori ai Colegiului „Liviu Rebreanu”. „Copiii vor participa la câteva ateliere de lucru foarte interesante pentru a crea o hartă interactivă a monumentelor Unesco” a precizat Dalia Chira.
24 de elevi din Portugalia, Croația, Italia, Grecia, Turcia și Cehia vor fi oaspeții Colegiului „Liviu Rebreanu” luna viitoare, în cadrul proiectului european „UNESCO heritage” și vor participa la o serie de workshopuri pentru a crea o hartă interactivă a obiectivelor turistice incluse în patrimoniul UNESCO din Europa.
„Elevii vor vizita și monumentele Unesco aflate în apropierea Bistriței, vor avea parte de o excursie la Sighișoara și la Viscri, satul care adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești înscrise în patrimoniul mondial Unesco” a explicat pentru Bistrițeanul.ro profesoara Dalia Chira, responsabilul de parteneriate europene, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.
În cadrul aceluiași proiect, luna trecută o delegație a colegiului bistrițean a făcut o vizită în Cehia, în orașul Ostrava, la Zakladni Skola.
Iurișniți Robert, Toniuc Horea și Runcan Alexandra din clasa a XIIa C, profilul Științele Naturii (bilingv) și Titieni Alexandru din clasa a IXa G, secția germană, însoțiți de Dorina Manta, profesoară de științe sociale și director adjunct al CNLR și Doina Petrean, profesoară de geografie – au participat, timp de o săptămână, la Ostrava, la cea de-a doua întâlnire prevăzută în cadrul proiectului.
Elevii s-au ales cu noi practici de învățare și informații geografice, istorice, culturale din țările implicate în proiect, au dobândit competențe specifice lucrului în echipă dar mai ales și-au dezvoltat mentalitatea europeana, prin interrelaționarea cu elevii din țările proiectului și a integrării lor în familiile gazdă.
Și profesorii care le-au fost alături au participat, cu succes și inițiative, la workshopurile realizate („Lost treasure of cultural heritage”), la lecții demonstrative de gastronomie și patinaj dar și la excursiile tematice legate de obiective care fac parte din patrimoniul Unesco: Castelul și grădinile de la Krometitz, grădina de la Olmouc, muzeul în aer liber de la Roznov, precum și Muzeul de Știință și Tehnologie.
Un eveniment important al proiectului l-a constituit votarea celui mai reprezentativ Logo: în urma acestor voturi, echipa CNLR a câștigat iar Logo-ul propus de elevele Raluca Diugan și Mihaela Pop, coordonate de profesoara Doina Petrean, a devenit emblema proiectului.
Echipa CNLR a susținut în Cehia impresionante prezentări ale României, ale județului Bistrița-Năsăud și orașului Bistrița cu cele mai importante și atractive obiective turistice, dar și Colegiul „Liviu Rebreanu”, impresionând prin cursivitatea prezentării în limba engleză și prin cunoștințele referitoare la geografia, istoria și cultura Europei – a mai precizat Dalia Chira.