Rezultatele anchetei făcută în cazul micuţei Antonia susțin în continuare ceea ce încă de anul trecut afirmau medicii: copila a murit din cauza unei bacterii. Medicii anchetaţi în acest caz, cinci la număr, se pare că şi-ar fi făcut treaba ca la carte, după cum a concluzionat Comisia de Disciplină de la Colegiul Medicilor.
Un copil de doar patru anişori a murit la începutul anului trecut după ce câteva zile a îndurat dureri de neimaginat din cauza unei entorse la un picior. Antonia Mureşan a fost consultată şi tratată de medicii de la trei spitale, Năsăud, Bistriţa şi Cluj dar, din păcate, a murit pe masa de operaţii a unui spital clujean.
Această tragedie a determinat Colegiul Medicilor, dar şi Poliţia să demareze anchete şi să verifice cum a fost posibil ca un copil de patru ani să moară în urma unei banale entorse.
Verificările urmau să scoată la iveală ceea ce s-a întâmplat, cum a fost tratată micuţa şi dacă cineva se face vinovat de moartea ei.
Decizia finală în privinţa cauzelor morţii şi a vinovaţilor urma să o ia Comisia de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud după o analiză atentă a tuturor datelor din acest caz.
Ancheta a fost demarată după ce Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud s-a autosesizat. Părinţii Antoniei nu au făcut o plângere scrisă.
Reprezentanţii Colegiului Medicilor au făcut cercetări doar la spitalele din Bistriţa-Năsăud întrucât la cel din Cluj, unde fetiţa a fost oprată şi unde a şi murit, nu avea competenţă. Singurele variante ca acolo să fie demarată o anchetă ar fi fost dacă părinţii ar fi făcut o plângere sau dacă reprezentanţii Colegiului Medicilor Cluj s-ar fi autosesizat.
Purtată de la un spital la altul, a murit pe masa de operaţii
Părinţii Antoniei le-au spus medicilor că fetiţa s-ar fi lovit în data de 8 ianuarie cu piciorușul de o masă din casă. Copila s-a plâns de dureri puternice la nivelul gleznei, astfel că a ajuns la Spitalul Orăşenesc "George Trifon" din Năsăud. Acolo a fost tratată şi părinţii au primit indicaţiile necesare pentru a o ajuta pe Antonia să scape de dureri şi de inflamaţia pe care o avea la nivelul piciorului.
În următoarele două zile, deşi fetiţa a primit tratamentul care i-a fost prescris, starea ei nu s-a îmbunătăţit aşa cum era de aşteptat, ci dimpotrivă, durerile erau tot mai puternice şi umflătura tot mai mare.
Familia Antoniei a cerut de la medicul de familie un bilet de trimitere către Radiologie şi unul către Chirurgie şi astfel, fata a ajuns în data de 10 ianuarie, la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud.
"În data de 10.01.2013, ora 10:26 fetiţa a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa - ortopedie. A fost consultată de către dr. Ovidiu Gabor - medic specialist ortopedie şi traumatologie. Piciorul era edematiat la nivelul gleznei, uşoară sensibilitate la palpare, impotenţă funcţională. Starea generală a pacientei era bună, afebrilă (T 37 grade Celsius), stabilă hemodinamic, conştientă, cooperantă", se arată în raportul Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud.
La Bistriţa copila a fost consultată şi de dr. Dumitru Someşan - medic primar ortoped. Fetiţa a primit tratament şi părinţii au fost sfătuiţi cum să procedeze pentru a-i alina suferinţa.
Nici ajutorul primit la spitalul din Bistriţa nu a fost de folos, părinţii Antoniei ajungând o zi mai târziu cu fetiţa, din nou, la spitalul din Năsăud. Medicul Russu Ovidiu Tiberiu a fost cel care s-a ocupat de Antonia şi care i-a pus o atelă ghipsată.
"Au fost explicate familiei posibilele complicaţii care pot să apară după imobilizare: durere şi edem inflamator, sugerându-le că ar fi mai bine ca fetiţa să rămână sub supraveghere medicală. Părinţii au refuzat, specificând că locuiesc aproape de spital şi că dacă apar complicaţii în cursul nopţii vor reveni, iar dacă nu, în caz de nevoie îl vor contacta telefonic", se mai arată în raportul Comisiei.
În următoarele două zile starea Antoniei s-a înrăutăţit, inframaţia ajungând până în zona inghinală. Familia micuţei a apelat chiar şi la ajutorul unui kinetoterapeut care i-a făcut un masaj, dar fără niciun rezultat vizibil.
Disperaţi că fetiţa lor se simte tot mai rău, soţii Mureşan au decis să o ducă direct la Cluj. Când a ajuns la clinica din Cluj, Antonia se simţea foarte rău, avea tulburări circulatorii la nivelul extremităţilor, respira greoi şi piciorul îi era extrem de inflamat.
"Medicul curant chirurg (dr. Dobrescu) decide intervenţie chirurgicală de urgenţă - incizie decompresiune la nivelul gambei", se mai arată în raport.
Din păcate, Antonia nu a rezistat şi în timpul operaţiei a intrat în stop-cardio respirator. Cu toate manevrele de resuscitare şi eforturile depuse de medici copila nu a mai putut fi salvată.
O bacterie - de vină pentru moartea micuţei
Ancheta făcută de Colegiul Medicilor Bistriţa-Năsăud a scos la iveală că Antonia a avut probleme de sănătate încă de când a fost micuţă şi că a mai fost internată. Ea a ajuns în spital în 2010 după ce a făcut angină acută cu stafilococ auriu şi în 2011 din cauza unei infecţii de tract urinar cu E. Coli. Se presupune că germenii pe care copila îi avea atunci când a fost internată au devenit rezistenţi la antibiotice şi că este posibil ca și atunci când a făcut entorsa să fi avut o problemă cu această bacterie care nu a mai reacţionat la tratament.
"Cazul analizat prezintă unele trăsături ce trebuie reţinute:
- traumatismul care a avut loc în 08.01.2012 a fost un traumatism închis ce poate fi considerat minor întrucât nu a dus la apariţia nici măcar a unui hematom consecutiv
- nu s-a constatat leziune cu discontinuitate cutanată
- manifestarea clinică a fost dominată de durere, greu de interpretat la vârsta mică a fetiţei
- edemul a fost perceput diferit ca magnitudine de către părinţi, respectiv medici, fără să fie descrise discolorări, manifestări hemoragice sau necrotice, acesta este motivul pentru care a fost interpretat ca un edem post traumatic cu eontorsă tibiotarsiană asociată
- febra nu a fost prezentă decât în 9 şi 10 ianuarie, ulterior nemaifiind consemnată
- fetiţa nu a fost urmărită de acelaşi medic sau de către o echipă medicală trecând în condiţii ambulatorii pe parcursul celor şase zile de boală şi patru de urmărire medicală pe la trei medici puls un kinetoterapeut; astfel în cele şase zile, de la debutul bolii (08.01) şi până în ziua internării la Cluj, de fapt ziua decesului, (14.01) fetiţa a fost examinată de medici doar în 10 ianuarie (dr. Gabor şi dr. Someşan) şi în 11 ianuarie (dr. T. Russu), ceea ce presupune că a dus la întârzierea sesizării agravării progresive a stării bolnavei
- cu toată severitatea evoluţiei (sesizată de o mătuşă) fetiţa nu a fost internată de către părinţi, deşi ea a fost propusă de către dr. T. Russu în 11 ianuarie, internarea având loc doar în 14 ianuarie, ziua decesului
Toţi aceşti factori, care individualizează cazul de faţă, explică ideea unei fasceite necrotizante sau a unui proces cu un substrat infecţios nu a intrat în raţionamentul diagnostic. Agresivitatea agentului etiologic, stafilococul auriu, a fost cu totul deosebită, extinzându-se local de o manieră supurativă şi necrotizantă, dar şi cu diseminare sistemantic (bronhopneumonie, pleurezie purulentă)", scrie în acelaşi raport.
Medicii care au tratat-o pe Antonia au procedat "ca la carte"
"Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud ia în considerare opiniile expertizelor solicitate, se bazează pe cele concordante cu întregul istoric al cazului şi concluzionează că atitudinea diagnostică şi terapeutică a medicilor din judeţul Bistriţa-Năsăud care au examinat fetiţa (dr. George Adrian, dr. Cătălin Marian, dr. Ovidiu Gabor, dr. Dumitru Someşan şi dr. Tiberiu Russu) a fost corectă" - este concluzia şi concluzia Comisiei de Disciplină.
Citiți AICI care a fost reacția părinților Antoniei după ce au aflat rezultatele anchetei.