Atat Bacalaureatul cat si Evaluarea Nationala s-a incheiat. Cei mai multi elevi din clasa a VIII-a au optat pentru liceele din Bistrita deoarece considera ca vor avea parte de o "instruire" mult mai buna.
Cei mai multi absolventi de clasa a VIII-a si-au dorit sa invete in urmatorii patru ani “Stiinte ale Naturii” (bilingv-engleza) – acesta fiind dealtfel si cel mai cautat profil de la Colegiul National Liviu Rebreanu. Competitia nu a fost deloc usoara pentru elevii care au ales aceasta specializare. S-a intrat cu medii foarte mari – 9,98 a obtinut primul “intrat” si ultimul elev admis a avut media generala de 9,25.
Batalia a continuat la Liviu Rebreanu si pentru profilul Stiinte Sociale (bilingv-engleza) unde ultima medie de admitere a fost 8,42.
O alta specializare extrem de cautata de elevi a fost “matematica-informatica” la liceul Solomon Halita din Sangeorz -Bai, aici, ultima medie de admitere a fost 8,85.
La Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita absolventii de clasa a VIII-a au optat pentru profilele Economic si Stiinte Sociale. Aici s-a inscris si Andreea Ganea, singura eleva din judet cu nota 10 la Evaluarea Nationala care va invata in urmatorii patru ani tainele stiintelor sociale.
Cei care nu au fost suficient de pregatiti si au acumulat o medie mica de admitere la liceu au avut sansa de a alege o scoala profesionala. Cea mai mica medie de admitere a fost 3,81 la Grup Scolar “Radu Petrescu” din Prundu-Bargaului, specializarea Industrie Textila si Pielarie.
In judet au fost disponibile 3630 de locuri in licee si scoli profesionale, din care 2767 au fost ocupate in urma repartizarii computerizate.
14 elevi din mediul rural au ramas nerepartizati deoarece acestia si-au trecut doar o optiune in fisa de inscriere, dar mai urmeaza o noua runda de admitere in 12 iulie.
Rodica PODISOR