Depozitarea selectivă a deșeurilor în locurile amenajate trebuie văzută ca o necesitate și nu ca o obligație! De ce? Pentru că toate deșeurile colectate selectiv pot înlocui cu succes, prin procesul de reciclare, multe materii prime în circuitul industrial. Hârtia, cartonul, plasticul sau metalul aruncate la gunoi, toate pot fi refolosite. (P)
Bistrițenii pot influenţa procesul de ecologizare a propriului lor oraș prin depozitarea selectivă a deşeurilor susținută de societatea de salubritate URBANA. Fiecare deșeu în parte poate fi salvat de la “moarte” și … reinventat. Tot ce înseamnă hârtie și carton, respectiv ziare, reviste, tipărituri, cutii de detergenţi, sau de cereale, odată colectate separat pot fi valorificate. Ambalaje PET şi alte materiale plastice precum pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice şi de curăţenie pot fi reciclate.
Potrivit specialiștilor în domeniu, principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale - petrol, apă, energie, precum şi al nivelului emisiilor nocive în aer. Hârtia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90% din cantitatea de apă (300 l) necesare pentru producerea unui kg de hârtie albă. De asemenea, prin reciclarea deşeurilor de hârtie, se elimină clorul toxic, necesar producerii hârtiei albe. Reciclarea sticlei menajează mediul şi economiseşte în timp bogăţiile naturale, apa şi electricitatea.
În ansamblul ei, reciclarea presupune separarea şi colectarea materialelor în vederea transformării lor în produse utile noi. O mare parte din aluminiul, sticla, hârtia sau oţelul folosite astăzi în întreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla şi oţelul pot fi reciclate nu doar o dată, ci de nenumărate ori. Reciclarea aluminiului şi oţelului utilizat la cutiile de băuturi, a hârtiei şi cartoanelor, a sticlei, precum şi a anumitor mase plastice constituie peste tot în ţările occidentale o industrie înfloritoare. De asemenea, reciclarea permite comunităţilor să reducă costurile de depozitare a deşeurilor. Un alt aspect pozitiv al reciclării PET-urilor constă în reducerea cantităţilor de deşeuri ce merg spre gropile de gunoi. Ponderea acestora a crescut înfiorător în ultimii ani, ajungând până la 30% din volumul total.
În Bistrița, colectarea selectivă a deșeurilor se face începând din 2010, conform Directivei Europene care vizează protecţia mediului prin colectarea în mod selectiv, cu scopul de a se atinge ţinta de recuperare a deşeurilor de 15 % din totalul cantității colectate. Reamintim faptul că în Bistrița există în prezent mai multe locații în care cetățenilor li se oferă posibilitatea de a depozita selectiv deșeurile: Piaţa Morii - în spate la Domus, Ștefan cel Mare – intrare parcare Poştă, B-dul Decebal – lângă MotoVelo, Aleea Rotundă – intersecţia cu Andrei Mureşanu dar și pe Gheorghe Pop Debăseşti –zona sens giratoriu, unde sunt amplasate containere tip clopot în culorile galben şi albastru. De asemenea, tot în aceste zone sunt amplasate şi containere tip clopot de culoare verde pentru depozitarea sticlei.
În derularea activității de colectare selectivă a deșeurilor în Bistrița, societatea URBANA și-a pus încrederea în colaborarea cetățenilor, având deviza: “Numai împreună vom reuși!”