Folosite pentru dulcețuri, siropuri sau tratamente naturiste coarnele sunt acele fructe mici, roșii și dulci care previn anorexia, ajută la tratarea bolilor de ficat sau ne scapă de paraziți. În piață un kilogram costă 10 lei, iar vânzătorii spun că sunt destul de greu de cules.
"Eu vin din Crainimăt dar merg foarte departe de sat ca să găsesc coarne. Sunt greu de cules pentru că sunt mărunte și dacă sunt coapte tare sunt foarte moi. E multă muncă și dacă ceri prea mult pe ele nu le cumpără nimeni", a povestit pentru Bistrițeanul.ro o comerciantă din Piața Decebal.
Coarnele sunt fructe de pădure mici, de culoare galbenă sau roșie, care se coc toamna, în septembrie - octombrie și au un gust dulce acrișor. Sunt folosite pentru dulcețuri, siropuri sau pot fi mâncate exact așa cum sunt.
Bogate în vitamina C, vitamina A, vitamina B, vitamina PP, calciu, potasiu, tanin, cornină, acizi organici, glucide, caroten, pectine, celuloză, săruri minerale, zaharuri aceste fructe sunt foarte bune pentru creșterea poftei de mâncare, pentru tratarea crampelor, a bolilor de ficat, a icterului și a hemoroizilor, ne ajută să scăpăm de paraziții intestinali și au un efect benefic asupra sistemului digestiv.
În piață un kilogram de coarne costă zece lei, iar comercianții spun că prețurile sunt rezonabile având în vedere cât de greu se culeg aceste fructe.
"Sunt la fel de bune cum e cătina sau alte fructe folosite drept leacuri băbești. Eu și cumnata mea mergem an de an la cules de fructe, culegem tot ce se găsește și e bun de vândut", a mai povestit comercianta.