A reușit să obțină 10 la Română, 10 la Filosofie și 9.35 la Istorie, la examenul de Bac, și o medie foarte bună pentru mulți, dar insuficientă și incorectă pentru ea. S-a simțit nedreptățită și umilită, a făcut contestație, ajungând, după recorectarea lucrării, la cea mai mare medie din județ – 9.96, ca și Alexandra Turcu, de la CNLR.
„În primul rând, examenul de BAC a fost așa cum se presupune că trebuie să fie – de nivel mediu – și pentru mine nu a ridicat nicio dificultate, având în vedere ca eram bine “antrenată” de concursurile și olimpiadele la care am participat, chiar la materiile evaluate la BAC. Totuși am fost foarte dezamagită după publicarea rezultatelor parțiale” a povestit Maria Neștiut, fosta elevă a Colegiului Național „George Coșbuc” din Năsăud.
Înainte de contestaţiile la Bac, de acum câteva zile, doar Alexandra Turcu de la Colegiul Național Liviu Rebreanu reușise să se apropie milimetric de nota maximă, cu o medie de 9.96 – cea mai mare medie din județ.
După recorectarea lucrărilor și soluționarea contestațiilor, și Maria Neștiut de a la Colegiul „George Coșbuc” din Năsăud a atins aceeași performanță – lucrarea sa de la Istorie a ajuns de la 9,35 la nota 9.90.
„Nu mă așteptam să iau 9,35 la istorie. Deși am obțiunt două note de 10 la română și filosofie, știam ca lucrarea mea valorează mai mult. M-am simțit nedreptățită și chiar umilită, având în vedere ca istoria e una din materiile mele preferate și chiar am obtinut primul loc pe judet de două ori la Olimpiada de Istorie, am participat la faza națională, am câștigat locul 3 la un alt concurs național de istorie, și lista poate continua…” a explicat Maria Neștiut pentru Bistrițeanul.ro.
De ce a fost nevoie de o contestație pentru a se ajunge la nota corectă? „Nu știu de ce a fost nevoie de contestații pentru o notă corectă. Singurul lucru pe care mi l-am dorit a fost o notă corectă, care să-mi aprecieze lucrarea și munca, la adevărata ei valoare… ” a mai spus Maria Neștiut, recunoscând că într-adevăr, contestația depusă și rezolvată în favoarea ei reprezintă o reparație necesară.
Se simte vreo rivalitate la Năsăud cu liceele bune din Bistrița? Ei bine, după 4 ani petrecuți în școala năsăudeană – Maria Neștiut afirmă că „nu e vorba de rivalitate, ci e vorba de încurajarea performanței la Colegiul „George Coșbuc”, ceea ce se resimte probabil la nivelul competițiilor si examenelor școlare”.
N-a avut niciun motiv să aleagă CNAM sau CNLR în defavoarea Colegiului de la Năsăud, întrucât a avut parte de profesori foarte buni, care au încurajat-o și au motivat-o întotdeauna. „Și asta se vede, zic eu, în rezultatele obținute de mine dar și de alți colegi… Eu, cel puțin, am participat la Olimpiada națională de limba și literatura română doi ani la rând, m-am clasat între primii și am obținut două Premii speciale pentru creativitate... De asemenea, tot în acest an am obținut o mențiune la Olimpiada națională de filosofie, și dacă mai adaugi și premiile de la istorie… Cred că am realizat ceva în acest liceu iar asta spune multe despre cum și cât se învață la Colegiul Național „George Coșbuc”...:)”
De ce a fost atât de importantă nota obținută la BAC? Pentru că ea contează mult la Facultatea de Drept din cadrul UBB Cluj, unde Maria Neștiut vrea să se înscrie și unde această notă are o pondere de 50%, pe lângă examenul de admitere.
„Deci cu cât am o notă mai mare, cu atât e mai bine. Îmi doresc sa urmez o carieră în acest domeniu pentru că eu consider legile si aparatul juridic în general ca fiind unul din “motoarele” societații, absolut vital. Chiar dacă deocamdată sistemul juridic al României e departe de a fi perfect. De aceea vreau ca după terminarea facultății să urmez Institutul Național de Magistratură și să devin judecător...” a conchis Maria Neștiut.