Tot mai multi soferi care au actionat CNADR-ul in instanta din cauza ca au fost amendati pentru lipsa rovinietei castiga. Judecatorii anuleaza procesele verbale fie pentru ca soferii au fost amendati de mai multe ori in aceeasi zi, fie pentru ca le-a fost gresit numarul de inmatriculare atunci cand le-a fost emisa rovinieta.
Soferii care circula pe drumurile publice fara a avea platita taxa de drum risca sa primeasca amenzi usturatoare. Numarul amenzilor pentru lipsa rovinietei in judet a crescut considerabil dupa ce, in toamna anului 2010, in localitatea Tiha-Bargaului a fost montat un aparat care monitorizeaza fiecare masina care trece prin dreptul lui.
Aparatul verifica automat daca soferul detine sau nu rovinieta, fiind dotat cu patru camere video de supraveghere: doua sunt pentru directia de mers dinspre Bistrita spre Pasul Tihuta, iar celelalte dinspre Pasul Tihuta spre Bistrita. Soferii care considera ca au fost amendati pe nedrept pentru lipsa rovinietei au contestat amenzile in instanta.
De la inceputul anului trecut si pana in prezent pe rolul Judecatoriei Bistrita au fost inregistrate peste 3000 de astfel de dosare. Unii dintre soferi au fost amendati pentru ca au trecut de mai multe ori intr-o zi prin dreptul camerei care monitorizeaza daca proprietarul masinii a platit sau nu taxa de drum sau pentru ca, desi avea rovinieta, aceasta era emisa cu un numar de inmatriculare gresit.
„Am fost pana in Pasul Tihuta, iar dupa o luna mi-au venit acasa doua amenzi pentru lipsa rovinietei. Am fost amendat si cand m-am dus spre Pasul Tihuta si cand am venit spre casa. Am contestat amenda in instanta si am castigat. Alta data mi-a venit din nou acasa o amenda tot pentru lipsa rovinietei. M-am mirat pentru ca eu o aveam. M-am uitat mai atent si am vazut ca cei de la Peco-ul de unde mi-am cumparat-o mi-au gresit numarul de inmatriculare. Din nou am contestat in instanta si am castigat”, a povestit pentru Bistriteanul.ro un sofer.
Cele mai multe dosare prin care soferii cereau sa le fie anulate amenzile sau macar sa le fie schimbate intr-un avertisment au fost deja solutionate de catre judecatorii bistriteni. In mare parte, cei care au contestat amenzile au si castigat.
„Daca un sofer trecea de trei ori pe zi prin fata aceleiasi camere sunt intocmite trei procese verbale distincte, fiecare cu sanctiunea aferenta. Persoanele respective puteau sa ajunga si la un numar de cateva zeci sau chiar sute de procese verbale, situatie care nu este fireasca. Astfel ca multe procese verbale au fost anulate sau, in anumite cazuri, s-au aplicat sanctiuni mai usoare decat amenda. Au existat si alte motive pentru care s-au anulat procesele verbale. Spre exemplu, o persoana avea rovinieta, dar o avea pe un numar de inmatriculare vechi. Adica si-a vandut autoturismul care a fost inmatriculat sub un alt numar, a pastrat rovinieta veche care era achizionata si era valabila pana la un termen ulterior si astfel era amendat. Au mai fost situatii in care avea rovinieta, dar era gresit numarul de inmatriculare atunci cand a fost emis. Sunt multe situatii diferite in care s-a ajuns la anularea acestor procese verbale”, a declarat pentru Bistriteanul.ro purtatorul de cuvant al Judecatoriei Bistrita, judecator Catalin Vasilica Oprea.
Zilnic, pe rolul instantelor se inregistreaza dosare prin care reclamantii cer sa le fie anulate procesele verbale prin care au fost amendati pentru lipsa rovinietei. Numai de la inceputul anului si pana in prezent au fost inregistrate peste 500 astfel de dosare.
Amenzile pentru lipsa rovinietei se incadreaza intre 250 lei si 4.500 lei, in functie de categoria de autovehicul. Soferul unui autoturism care este depistat ca nu are rovinieta va trebui sa achite o amenda de 250 de lei.
Daca plateste in mai putin de 24 de ore amenda va fi redusa la jumatate. Pe langa aceasta amenda va mai trebui sa scoata din buzunar inca 28 de euro (aproape 115 lei) care reprezinta tariful de despagubire. Amenda, pentru un sofer care conduce o autoutilitara se ridica la 750 de lei, iar tariful de despagubire va fi de 320 de euro (1300 de lei).
Amenzile cresc in functie de categoria vehicolelor. Astfel ca, soferul unui TIR care nu are rovinieta va trebui sa achite o amenda de 3000 de lei, iar tariful de despagubire se ridica la suma de 1210 euro (aproape 5000 de lei).